Logo Realitatea.md

Poziția României privind R. Moldova: Vom aprecia respectarea integrității teritoriale și neafectarea vectorului proeuropean

11 Iunie 2019, 14:18 // Politica

Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

Foto simbol: pixabay.com

România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

România reiterează apelul la calm și reținere  și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză.

VEZI ȘI:

Viorica Dăncilă: România trebuie să aibă o poziție de țară privind la situația politică din R. Moldova

Reacția Guvernului României privind situația din Republica Moldova

Meleșcanu: Soluția pentru Moldova este întoarcerea la popor. „Nu e nicio problemă să fie alegeri anticipate în 6 septembrie”

Analiză: Bucureștiul este direct afectat de criza politică de la Chișinău

Citeste tot despre: pozitia romaniei
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0614%
USD USD 17.6396 -0.2562%
RUB RUB 0.2751 0.1092%
RON RON 4.1166 -0.1867%
UAH UAH 0.7178 0.0697%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile