Logo Realitatea.md

PPDA vine cu un îndemn către actuala guvernare privind asigurarea țării cu gaze și energie electrică: Nu vă jucați cu gazul...” (VIDEO)

09 Decembrie 2019, 12:56 // Actualitate

Platforma Demnitate și Adevăr cere actualei guvernări crearea de urgență a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea guvernului, sectorului energetic, experți naționali și internaționali pentru elaborarea unui plan național anticriză la capitolul sistemului energetic și asigurării cu gaze naturale a țării.

„Cerem autorităților statului transparență maximă pe subiectul sensibil aprovizionării cu gaze naturale și energie electrică a țării. Punctul vulnerabil a atins apogeul acum când divergențele dintre Rusia și Ucraina privind condițiile semnării unui nou contract de tranzit al gazelor nu au fost depășite, iar documentul în vigoare expiră la 31 decembrie 2019. În aceste circumstanțe, Republica Moldova este singura ţară din Europa care ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze și energie electrică, lăsând sute de mii de oameni pradă gerului și întunericului”, a spus astăzi, liderul PPDA, Andrei Năstase, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Năstase, în lipsa unui contract dintre Rusia și Ucraina privind tranzitul de gaze, o primă soluție de alternativă pentru depășirea temporară a crizei era aprovizionarea cu gaze utilizând reversul conductei transbalcanice, care are capacități limitate și nu acoperă în totalitate consumul țăriii noastre, dacă excludem Transnistria, Cuciurganul asigurând în proporție de 70 la sută piața Republicii Moldova cu energie electrică obținută în urma valorificării gazelor rusești.

Amintim că, vineri, la ședința plenară a Parlamentului vicepreședintele Platformei DA şi al Legislativului, Alexandru Slusari, a cerut ministrului Economiei și Infrastructurii să se prezinte în fața deputaților cu informații exhaustive despre măsurile întreprinse în vederea depășirii unei eventuale crize, însă majoritatea parlamentară PD-PSRM a respins inițiativa Platformei DA.

Năstase a mai declarat că „în aceste condiții incerte, preşedintele și guvernul aservit dau asigurări contradictorii pe la televiziuni că nu ar exista motive de ingrijorare, în timp ce Igor Dodon se dă cu părerea (fără a oferi mai multe detalii tehnice și garantii de realizare) că indiferent de relațiile dintre Rusia și Ucraina pe subiectul tranzitului, Moldova va primi gaze din Federația Rusă și după 1 ianuarie 2020 prin trei modalități de furnizare”. Totuși,  Guvernul Chicu a decis în regim de urgență inițierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru obținerea unui credit în vederea procurării unor cantități de gaze naturale din Ucraina sau Uniunea Europeană.

„Urgența si obscuritatea acestor acțiuni, care denotă o panică vădită, ridică si mai multe semne de întrebare, inclusiv privind condițiile acestui credit de urgență, cuantumul prețului la gazele procurate în plină iarnă și alte aspecte ce țin de transparența actului decizional. Deşi Moldovagaz a fost avertizată despre necesitatea urgentării negocierii și semnării contractelor de livrare și transport a gazelor naturale spre Republica Moldova pentru a face realizabilă avizarea acestora, Moldovagaz încă nu a prezentat contractele semnate, ceea ce face imposibilă aplicarea condițiilor legale și respectarea obligațiunilor față de consumatorii finali din țară”, a mai spsu Năstase.

În opinia liderilor PPDA, Andrei Năstase și Alexandru Slusari, lipsa unei comunicări și informări adecvate și transparente despre rezultatele negocierilor cu Gazprom, cu operatorii de transport din Ucraina, România și Bulgaria, care ar fi trebuit să asigure realizarea reversului de gaze naturale din piața europeană spre Republica Moldova se creează mari ingrijorări și incertitudini în societate.

Mai mult decât atât, apropierea de termenul limită a valabilității contractelor existente între cele două țări și lipsa unor soluții reale de asigurare a pieței interne și a securității energetice, creează riscuri majore atât pentru populație, cât și pentru sectoarele economiei naționale care riscă să înregistreze pierderi financiare considerabile.

Andrei Năstase a menționat de asemenea că, Blocul ACUM, când era la guvernare a fost pe ultima sută de metri pentru a rezolva această problemă, definitivând mai multe soluții alternative.

„Dacă nu se va ține cont de sugestiile noastre politice, dacă guvernarea va ignora soluțiile propuse de Platforma Demnitate și Adevăr și nu va stinge criza energetică până la 1 ianuarie, lăsând țara în frig și întuneric, ne rezervăm dreptul să declanșăm acțiuni masive de protest pentru a determina demisia și tragerea la răspundere penală a tuturor decidenților vinovați”, a conchis Slusari și Năstase.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile