Logo Realitatea.md

PPDA vrea aplicarea imediată a moratoriului asupra implementării „legii miliardului”

03 Decembrie 2019, 10:24 // Politica

Fracțiunea PPDA propune aplicarea imediată a moratoriului asupra implementării „legii miliardului”, până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate. „Această opțiune ar fi corectă și necesară pentru evaluarea exactă a fraudei și a consecințelor acesteia în formă pecuniară”, au declarat deputații în cadrul unei conferințe de presă la Parlament.

Potrivit deputaților PPDA, suspendarea legii ar permite o mobilizare a tuturor instituțiilor, inclusiv a BNM, pentru demascarea fraudelor și identificarea beneficiarilor și recuperării mijloacelor fraudate. 

„Garanțiile emise de către ministerul finanțelor în 2014 și 2015 nu au fost făcute cu termenul stabilit. Prevederea inițială din HG din 2014 a fost eliminată și garanțiile puteau fi emise fără stingere pentru o perioadă nelimitată, până la epuizarea eforturilor de recuperare a miliardelor dispărute. Însă odată cu asumarea răspunderii de către guvernul Filip în 2016 și activarea garanțiilor, situația cu emiterea de garanții nu poate fi întoarsă. Dar suspendarea legii și recuperarea banilor în cadrul investigării furtului miliardelor și a procesului de lichidare a celor trei bănci poate diminua semnificativ impactul negativ asupra contribuabililor”, a declarat Alexandr Slusari.

Fracțiunea PPDA se așteaptă la următoarele efecte pe urma suspendării „Legii miliardului”:

  • Eliberarea imediată a unor sume anuale de circa 850 milioane lei – un miliard lei în bugetul de stat, un spațiu fiscal important pentru programe și proiecte sociale;
  • Efortul conjugat pentru investigarea fraudei și acțiunile concrete de recuperare a mijloacelor extrase;
  • Tragerea la răspundere a persoanelor implicate și a beneficiarilor fraudei bancare.

Citeste tot despre: legea miliardului, moratoriu, PPDA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile