Logo Realitatea.md

PPDA vrea să fie creată o comisie parlamentară de anchetă privind laundromatul

28 Ianuarie 2020, 12:03 // Actualitate

Deputații PPDA au venit cu o inițiativă legislativă prin care propun crearea unei comisii parlamentare de anchetă privind laundromatul - renumita spălătorie rusească care presupunea tranzacții transfrontaliere de miliarde de dolari. Anunțul a fost făcut de către Inga Grigoriu de la tribuna Parlamentului, cu specificarea că se vrea anume cercetarea implicării judecătorilor din Republica Moldova.

Deputata Inga Grigoriu a declarat că asta nu înseamnă că activitatea comisiei „va substitui munca pe care trebuie să o depună organele de drept întru elucidarea circumstanțelor în care a avut loc laundromatul”.

„Deși cazuri de spălarea de bani s-au înregistrat mai mulți ani la rând, schema laundromat datează din anul 2010. Două companii din Marea Britanie fără active și zero activitate înregistrau între ele un anumit contract de împrumut în sumă de sute de milioane de dolari. Garanțiile acordurilor fictive era o companie din Rusia care activa o zi și cetățeni moldoveni din sate îndepărtate. Ulterior, una dintre companiile din Marea Britanie ataca în judecată debitorul și garanții, cei din urmă recunoșteau datoriile de milioane de dolari, iar judecătorii moldoveni emiteau decizii întru încasarea acestor datorii. Respectiv, executori judecătorești deschideau conturi bancare în băncile din Moldova, pe care banii, deja legalizați, nu se rețineau mai mult de 15 minute”, a explicat Inga Grigoriu.

Potrivit deputatei, Banca Națională a Moldovei și Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor nu au întreprins măsurile necesare pentru a curma activitatea ilegală, iar asta ar putea fi demonstrat în cadrul comisiei parlamentare de anchetă.

Deputata a mai adăugat că este vorba despre 15 nume de judecători.

Amintim că ar fi vorba despre următorii: Victor Orândaș; Serghei Gubenco (Curtea de Apel Comrat); Iurie Hârbu (Judecătoria Teleneşti); Garri Bivol, Sergiu Lebediuc, Ghenadie Bârnaz, Valeriu Gâscă, Igor Vornicescu, Gheorghe Gorun (Judecătoria Chişinău); Serghei Popovici (Judecătoria Comrat); Ştefan Niţă (Curtea de Apel Chişinău); Aurica Us, Liliana Andriaş (Judecătoria Comercială de Circumscripţie); Mihai Moraru (Judecătoria Ungheni); Gheorghe Marchitan (Judecătoria Căuşeni).

Au mai figurat Ion Gancear și Iurie Ţurcan, care au decedat.

Inițiativa de mai sus a fost semnată de PPDA și înregistrată în Parlament.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile