Logo Realitatea.md

PPEM cere Guvernului explicații în legătură cu vizita ministrului rus al Apărării la Chișinău

23 August 2019, 17:13 // Actualitate

Partidul Popular European din Moldova (PPEM) condamnă vizita și primirea ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, astfel, PPEM înaintează un demers public către Guvernul Republicii Moldova în care cere mai multe răspunsuri.

„Vizita ministrului rus al Apărării la Chișinău este o insultă gravă adusă cetățenilor Republicii Moldova, a veteranilor care au luptat în Războiul de pe Nistru și memoriei celor care au căzut în acest conflict armat. În timp ce militarii moldoveni și reprezentanții Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control sunt tratați cu dispreț în zona de securitate, la Chișinău cel căruia i se subordonează trupele militare din Transnistria este întâmpinat cu onoruri militare. Partidul Popular European din Moldova condamnă acest act de înaltă trădare comis de autoritățile Republicii Moldova și, în special, de președintele Igor Dodon, care demonstrează a câta oară că interesele altui stat sunt mai presus pentru el decât cele ale propriilor cetățeni.

În acest sens, înaintăm un demers public către Guvernul Republicii Moldova în care cerem răspunsuri la următoarele întrebări: Ce măsuri întreprinde Guvernul pentru a aplica același tratament în raport cu Serghei Șoigu ca și în cazul ex-vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, întrucât și ministrul rus al Apărării este inclus pe lista de sancțiuni a SUA și UE?

În condițiile actuale, care sunt instituțiile ce monitorizează rotația Contingentului militar al Grupului Operativ-Tactic (GOTR) ale Armatei Ruse din regiunea transnistreană și dacă nu cumva, după mulți ani, au început să vină noi militari ruși pe teritoriul Republicii Moldova?

Există un aviz din partea Comisiei guvernamentale de a introduce noi mijloace tehnice speciale în regiunea transnistreană, care ar permite Federației Ruse să-și modernizeze unitățile de tehnică militară și echipamentul din dotare?”, se arată într-un comunicat al PPEM.

Amintim că vizita ministrului rus al Apărării a trezit mare scandal pe intern, în special, din partea Blocului ACUM - partenerii de coaliție a socialiștilor. În timp ce vineri, pe 23 august, cei de dreapta vor comemora victimele regimurilor totalitare şi autoritare, sâmbătă, pe 24 august, cei de stânga vor celebra „eliberarea Moldovei de cotropitorii fasciști”.

Asta, în primul rând. În al doilea rând, ministrul nostru al Apărării, Pavel Voicu, s-a arătat nedumerit, când prim-ministra Maia Sandu i-a spus că nu poate semna niciun acord în cadrul vizitei rușilor, pentru că nu s-au respectat toate demersurile.

CITEȘTE ȘI:

(VIDEO) Voicu se face „într-o ureche”. Ce spune ministrul Apărării despre vizita omologului său rus

Mica Delegație condusă de Șoigu, care vine într-o așa-zisă vizită „oficială”, numără peste 30 de persoane

Vizita ministrului rus Șoigu în Republica Moldova a scandalizat presa din România

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.2947 0.4841%
USD USD 17.4849 0.1879%
RUB RUB 0.2335 -1.2267%
RON RON 4.3687 0.4853%
UAH UAH 0.6207 0.6486%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile