Logo Realitatea.md

PPEM denunță și condamnă încălcări în mod abuziv a legislației electorale de către PSRM și Blocul ACUM

07 Octombrie 2019, 17:04 // Politica

Reprezentanții coaliției de guvernare, Ion Ceban și Andrei Năstase, încalcă prevederile legislației electorale, promovându-se în mod abuziv și prezentând date false în rapoartele prezentate Comisiei Electorale Centrale. Cu o asemenea declarație a veni Partidul Popular European din Moldova, care catalogează abuzurile inadmisibile.

Potrivit PPEM, încălcările au început, inclusiv, înaintea campaniei electorale, iar aceste acțiuni reprezintă o sfidare a normelor de drept și un exemplu vizibil de concurență neloială în cadrul campaniei electorale.

PSRM a început să distribuie încă dinaintea perioadei electorale ziare în care este promovat candidatul Ion Ceban. În informațiile care prevăd tirajul și data tipăririi sunt indicate informații false, întrucât data indicată – 21 septembrie – este o dată ulterioară distribuirii acestor ziare. Mai mult, tirajul indicat de 5 000 în română și 5 000 în rusă este fals, pentru că zilnic, în fiecare sector al orașului există peste 20 de echipe mobile și 15-20 corturi care împart minim o mie de ziare pe zi.

Chiar dacă legislația electorală, în art. 52, alineat 4, specifică expres că agitația electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral, candidatul Andrei Năstase este promovat în cadrul unui eveniment public de către o deputată, care a rostit îndemnul „Votați Andrei Năstase".

Pe lângă asta, în evenimentul de lansare a candidatului Blocului Electoral ACUM, Andrei Năstase, s-au folosit simbolurile de stat, precum intonarea imnului Republicii Moldova, cât și imagini video cu oficiali din România.

De cealaltă parte, candidatul Ion Ceban utilizează în scop de agitație electorală proiecte implementate din bani publici, pentru care au plătit fiecare locuitor al municipiului Chișinău, fiind identificate cel puțin 7 cazuri.

Candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, s-a promovat în repetate rânduri prin încălcarea art. 52, alineatul 8, utilizând în scop de publicitate electorală imaginea domnitorului Ștefan cel Mare, dar și fotografii cu președintele României, Klaus Iohannis.

PPEM califică aceste acțiuni drept tentativă de fraudare a alegerilor locale din municipiul Chișinău și face apel către instituțiile responsabile, dar și observatorii internaționali, să ia atitudine în raport cu aceste ilegalități.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile