Logo Realitatea.md

Președintele AȘM, Gheorghe Duca și soția sa, acuzați de delapidarea a câte 900 mii lei pe an din bugetul statului (VIDEO)

20 Iunie 2016, 12:31 // Economie

Președintele Asociaţiei producătorilor de fructe din Moldova și vicedirectorul Institutului ştiinţifico-practic de horticultură şi tehnologii alimentare, Ilie Donica, îl acuză pe președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și pe soția lui, Maria Duca, de fraudarea banilor publici prin veniturile salariale dubioase obţinute de ei. El a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că a trimis o sesizare la CNA, Procuratura Generală, Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova, pentru a lua act de această fraudă. 

Ilie Donică afirmă că la baza descrierii schemei utilizate, stă declarațiile pe venituri pentru anul 2014, depusă de cei doi. Astfel, veniturile salariale obținute de Gheorghe Duca pe parcursul anului 2014 constituie suma de peste 500 mii lei, de unde reiese că mărimea salariului lunar este de peste 40 mii lei, în condițiile în care, salariul lunar ridicat de către un tânăr cercetător știițific nu ajunge la 2,5 mii lei. 

„Toate veniturile lui sunt bani publici. Dumnealui va trebui să întoarcă statului mulți bani. La 15 iunie curent am sesizat organele competente pentru a lua act de fraudarea banilor publici, care duce la defaimarea întregii comunități științifice, dar și la subminarea statului de drept. Dar ar fi bine ca Gheorghe Duca să-și dea demisia din funcția de președinte al AȘM”, a precizat Donică.

Potrivit lui, schema frauduloasă de delapidare a banilor publici prin încasarea unor venituri salariale enorme din bugetul de stat, pe parcursul anului 2014, este următoarea:

- Salariul obținut de Gh. Duca de la locul de muncă de bază, Academia de Științe a Moldovei, este de 148,7 mii lei și 37,1 mii lei. Astfel salariul lunar obținut este de 15,5 mii lei. Acest salariu este achitat pentru desfășurarea activitații de muncă timp de 8 ore pe zi. În acest salariu este inclus salariul tatifar, indemnizația de doctor habilitat, vechimea de muncă, sporuri, intensitatea de muncă și altele.
- Salariul obținut de Gheorhe Duca din activitatea didactică în cadrul Universității de Stat din Moldova, este de 74,1 mii lei, sau lunar 6,2 mii lei. Un asemenia salariu poate fi obținut de către salariat la funcția de profesor universitar doar pentru desfășurarea activitații de muncă timp de 8 ore pe zi.
- Salariul obținut de el din activitatea științifică în cadrul Institutului de Chimie subordonat AȘM, este în mărime de 55,6 mii lei și 6,5 mii euro, sau lunar peste 10mii lei. Acest salariu de regulă este achitat pentru defășurarea activității de muncă timp de 8 ore pe zi.

„Astfel, din cele expuse reiese că președintele AȘM desfășoară activitatea de munci 24/24. Straniu este că programul de lucru în toate cele 3 locuri de muncă este în intervalul orelor 8.00 până la 17.00. Mai mult ca atât, conform legislației în vigoare, Gheorghe Duca are dreptul să obțină venituri din cumularea funcției de bază prin activitate științifică sau didactică, doar în mărime de 0,5 din salariul tarifar. În acest caz, Gheorghe Duca obține venituri din activitatea prin cumul, reieșind dintr-o întreagă normă de lucru, suplimentar încasează de 3 ori nu numai salariul tarifar de bază, dar și de 3 ori adaosurile pentru gradul științific, vechimea în muncă, intensitatea și altele, ce constituie о delapidare a banilor publici”, susține Donica.

El afirmă că exact aceiași schemă este utilizată și de către Maria Duca, soția președintelui AȘM, ce este rector al Universitații Academiei de Știință a Moldovei. Aceasta încasând venituri salariale, pe parcursul anului 2014, în mărime totală de peste 400 mii lei, inclusiv din activitatea prin cumul desfășurată în cadrul Universității AȘM pe care o conduce și Institutul de Studii Enciclopedice din cadrul AȘM.

„Din cele expuse, deducem că veniturile salariale ale familiei Duca pentru anul 2014, obținute prin schemă frauduloasă de delapidare a banilor publici, constituie suma de peste 900 mii lei, sau 75 mii lei pe lună. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3214 0.0000%
USD USD 17.5802 0.0000%
RUB RUB 0.2745 0.0000%
RON RON 4.0546 0.0000%
UAH UAH 0.7255 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile