Logo Realitatea.md

Președintele raionului Sângerei, ajuns în opoziție și vicepreședinții acestuia, demiși din funcții. Ce a stat la baza deciziei

28 Mai 2020, 16:27 // Politica

Președintele și vicepreședinții raionului Sângerei au fost demiși azi din funcție prin votul majorității Consiliului Raional Sângerei. Decizia a fost luată a urmare a constatătii de către Judecătoria Bălți a încălcării procedurii de alegere în funcție a acestora acum jumătate de an. Pentru demiterea conducerii au votat 18 din 33 de consilieri raionali.

Raionul Sângerei și-a ales conducerea la data de 27 noiembrie 2019. Atunci pentru președintele raionului, Grigore Corcodel (Partidul Democrat din Moldova) și vicepreședinții Tudor Tutunaru (Platforma DA), Iulian Eremei (Partidul Liberal Democrat din Moldova) și Ion Bârsanu (Uniunea „Salvați Basarabia”) au votat 19 consilieri de la PSRM, PDM și Platformei DA.

Între timp, odată cu ruperea a șase (la început) deputați de la Partidul Democrat, și alăurarea la grupul „Pro Moldova” a deputatului Gheorghe Brașovschi, ales pe Circumscripția electorală uninominală nr. 12 Sângerei, Florești, președintele raionului Sângerei Grigore Corcodel s-a dovedit a fi în opoziție, acesta făcând parte din echipa deputatului ales pe circumscripție.

Vedeți și: Ultima oră! Încă un deputat PD părăsește fracțiunea și se alătură grupului Pro-Moldova. Diacov: „A plâns el, am plâns și eu”

De altă parte, consilierul raional al Partidului Acțiune și Solidaritate Oleg Cernei a declarat pentru Realitatea.md că la baza deciziei de azi este un cu totul alt raționament.

„Ei au fost demiși în baza Deciziei Judecătoriei Bălți și notificării Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat privind încălcarea procedurii de alegere a acestora în funcție”, a menționat Cernei. Potrivit lui, la data de 27 noiembrie 2019 a avut loc încălcarea Legii administrației publice locale, și anume că „ședința nu a fost convocată legal, nu a fost înștiințați consilierii, proiectul de decizie nu a fost prezentat din timp și altele”, a mai spus consilierul PAS Oleg Cernei.

„Noi astăzi, nu am făcut altceva decât să punem în practică hotărârea instanței de judecată și notificării Oficiului Teritorial Bălți”, a mai declarat consilierul raional al Partidului Acțiune și Solidaritate.

Astfel, pentru demiterea conducerii raionului au votat 18 din 33 de consilieri raional - 4 de la PAS, 10 de la PSRM, unul de la PUN, unul de la PD, și doi de la PCRM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile