Logo Realitatea.md

Prețuri mai mari la unele produse alimentare, în special la cartofi și sfecla roșie (INFOGRAFIC)

13 Mai 2019, 12:20 // Economie

În luna aprilie produsele alimentare s-au scumpit cu 1,7%. Cele mai semnificative majorări de prețuri au fost înregistrate la sfecla roșie (+21%) și cartofi (+18,3%). Totodată au fost reduse prețurile la căpșuni (-15,7%).

Foto simbol: pixabay.com

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în luna aprilie 2019 faţă de martie 2019 au fost înregistrate creşteri de preţuri la următoarele produse alimentare:

  • cartofi – cu 18,3%,
  • legume proaspete – cu 8,9% (în special: sfeclă roşie – cu 21,0%, varză – cu 15,3%, tomate – cu 15,2%, ceapă uscată – cu 13,9%, morcovi – cu 8,9%, ardei graşi – cu 8,8%, usturoi – cu 7,0%, castraveţi – cu 4,9%),
  • fructe proaspete – cu 2,2% (în special: citrice – cu 8,4%, fructe exotice – cu 2,9%),
  • carne, preparate şi conserve din carne – cu 1,1% (în special: carne de porc – cu 2,6%, subproduse şi preparate de culinărie din carne – cu câte 1,5%, preparate din carne şi semifabricate – cu 1,3%, carne de pasăre – cu 1,2%),
  • peşte proaspăt şi congelat – cu 1,1%,
  • crupe – cu 0,9%,
  • torte, franzeluţe – cu 0,6%,
  • făină de grâu – cu 0,4%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la pomuşoare de livadă (căpşune) – cu 15,7%, vinete – cu 12,3%, struguri – cu 9,6%, ouă de găină – cu 1,9%, slănină neprelucrată – cu 1,0%, zahăr tos – cu 0,3%.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.2253%
USD USD 17.8856 0.5103%
RUB RUB 0.2723 0.8892%
RON RON 4.1887 0.2441%
UAH UAH 0.7156 1.0164%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile