Logo Realitatea.md

Precizările Ministerului de Externe privind cei doi moldoveni blocați în Wuhan. Câți mai sunt în China

28 Ianuarie 2020, 17:50 // Actualitate

Ambasada Republicii Moldova la Beijing a contactat autoritățile chineze în vederea obținerii permisiunilor de părăsire de către cei doi moldoveni blocați în orașul Wuhan de unde a pornit coronavirusul și care în prezent este în carantină.

Potrivit MAEIE, misiunea diplomatică de la Beijing a fost contactată de cei doi cetățeni ai Republicii Moldova, care au comunicat că se află blocați pe teritoriul orașului Wuhan, provincia Hubei, în care, în prezent, autoritățile chineze au restricționat accesul de intrare/ieșire. Astfel, autoritățile moldovenești au solicitat omologilor chinezi să le permită moldovenilor să părăsească zona.

Ambasada noastră menține legătura cu cetățenii moldoveni prin intermediul rețelei de socializare chineze „wechat”, paginii oficiale, poștei electronice și telefoanelor misiunii diplomatice. Aceștia cu regularitate fiind informați despre evoluția măsurilor întreprinse privind combaterea coronavirusului și recomandările autorităților în vederea stopării răspândirii acestuia. În vederea prevenirii răspândirii coronavirusului, actualmente Aeroportul din orașul Wuhan a fost închis. La fel, au fost restricționate ieșirile din țară a grupurilor de turiști chinezi.

MAEIE afirmă că alte două familii, care locuiesc în alte provincii, neafectate de focarul coronavirus, și-au exprimat dorința de a părăsi teritoriul Chinei, în vederea evitării posibilei contaminări.

În momentul de față, în China, sunt în jur de 300 cetățeni ai Republicii Moldova. Din numărul total, 134 sunt persoane care își fac studiile în instituțiile de învățământ, 115 cu domiciliul stabilit în această țară, ceilalți având ședere temporară.

Cetățeni moldoveni infectați cu noul virus pe teritoriul chinez nu au fost înregistrați.

Conforma ultimelor informați, numărul persoanelor care au fost infectate de coronavirus a atins cifra de 4.474, iar numărul persoanelor decedate cifra de 106 persoane.

Ministerul reiterează avertismentul de călătorie în China și recomandă cetățenilor moldoveni evitarea temporară a deplasărilor în provincia Hubei, urmare a izbucnirii focarului de pneumonie virală (coronavirus), participând în comun cu autoritățile din țară la elaborarea măsurilor de protecție ce se impun.

Ambasada va monitoriza în continuare situația epidemiologică și impactul acesteia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile