Logo Realitatea.md

Precizările PCCOCS privind reținerea lui Borman: Faptele incriminare sunt altele, iar avocata Ala Raevschi este soacra acestuia și figurează în investigațiile CNA

27 Septembrie 2019, 11:25 // Actualitate

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale vine cu unele precizări în contextul iscării în presă a unui scandal privind reținerea moldoveanului Oleg Pruteanu, cunoscut în lumea criminală ca „Borman”, și preluării dosarului acestuia de la autoritățile ruse. Astfel, potrivit PCCOCS, faptele incriminate lui Oleg Pruteanu în cauza penală parvenită din Federația Rusă sunt altele decât cele incriminate acestuia de către procuratura Republicii Moldova în cauzele penale avute în gestiune și expediate în instanța de judecată pentru examinare în fond.

Totodată, PCCOCS precizează că „Borman, împreună cu Constantin Țuțu și alte persoane au fost implicați în omorul cetățeanului Veretco, care a avut loc lângă restaurantul „Doi Haiduci” din Codrii Orheiului”, cauza acestora fiind, la această etapă, la Curtea Supremă de Justiție.

Nu în ultimul rând, conform procurorilor, avocata Ala Raevschi, care a iscat scandalul legat de reținerea lui Oleg Pruteanu, este soacra lui Borman și figurează în investigațiile CNA.

colaj: realitatea.md

Conform procurorilor pe cauze speciale, membrii organizației criminale Borman au avut activitate infracțională în Portugalia, unde unii din ei au și fost condamnați la închisoare, în perioada anilor 2000-2010. Astfel, instanțele de judecată din Portugalia au stabilit următoarele prin sentințele pronunțate:

În anul 2000, Pruteanu Oleg alias „Borman”, Ghenadie Flocea (fratele său), și alți membri ai organizației criminale, aflându-se în Portugalia, i-au răpit pe Ion Carga și Mihail Musteață, care lucrau în acel moment în Portugalia. Membrii Organizației Criminale cereau – prin amenințarea cu moartea și răfuială fizică – de la Ion Carga 50.000 dolari SUA și de la Musteață 5.000 dolari SUA. În anul 2000, pe acest caz poliția judiciară Portugheză a reținut 24 membri ai organizației Criminale „Borman”, unde în cadrul documentării au indentificat și alte cazuri de șantaj, răfuieli și amenințări cu moartea.

În anul 2004, membrii Organizației Criminale „Borman” și-au aflat sentințele pronunțate de instanțele din Portugalia – Pruteanu Oleg a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare, fratele său Flocea Ghenadie a fost condamnat la 18 ani de închisoare, „adjuncții” săi „Sanea” (Unisciuc Alexandru) și „Roma” (Slutu Roman) – la câte 15 ani de închisoare. La ani grei de închisoare au fost condamnați și ceilalți membri ai organizației criminale.

„După ispășirea pedepselor, numiții au continuat activitatea infracțională, direcționându-se spre obținerea profiturilor din contrabandă și comercializarea drogurilor. Sub egida liderului organizației criminale, membrii acestei organizații procurau droguri din Spania și le transportau în Federația Rusă, unde le și comercializau”, mai susține PCCOCS în comunicatul de precizare a detaliilor privind reținerea lui „Borman”.

Documentarea acestei organizații internaționale a fost efectuată de către organele de drept ale Republicii Moldova, în conlucrare cu organele de drept din Federația Rusă, Regatul Spaniei, Ucraina, România, Italia și Portugalia.

În luna iunie 2018, Procuratura Republicii Moldova a reținut, arestat și expediat în judecată șase membri ai organizației criminale Borman, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale. Doi din membrii organizației criminale deja au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova.

Potrivit informațiilor parvenite de la organele de drept din Federația Rusă, actualmente, de către instanțele de judecată din Federația Rusă, Belarus și alte state din Uniunea Europeană au fost deja condamnați peste 50 de membri ai organizației criminale Borman pentru fapte comise în perioada 2003-2017. Un număr de 21 de persoane au fost anunțate în căutare internațională. Investigațiile în privința faptelor comise de către liderul și membrii organizației Borman continuă și în prezent în toate țările sus indicate, în cadrul operațiunii internaționale „Pirineischii Izlom”.

Conform procurorilor, unii membri ai organizației criminale duceau o viață de lux, având automobile scumpe, case, conturi bancare și alte proprietăți. „Cu suportul Agenţiei pentru recuperarea bunurilor infracţionale din cadrul CNA au fost identificate și indisponibilizate (prin aplicarea sechestrului) bunuri infracționale în valoare de peste 8 milioane lei, a căror beneficiari efectivi sunt membrii acestei asociații criminale. La aceasta se adaugă și 6 automobile, 4 terenuri, 5 apartamente și 3 construcții nelocative”, mai precizează PCCOCS.

Cât ține de avocata lui Oleg Pruteanu, Ala Raevschi, procurorii pe cauze speciale indică că aceasta este soacra învinuitului Borman. Totodată, investigațiile financiar-paralele efectuate de către Centrul Național Anticorupție în privința învinuiților din cadrul organizației criminale Borman și a membrilor familiei acestora au constatat discrepanțe majore între veniturile și cheltuielile avute și de către soacra lui Pruteanu, avocatul Ala Raevschi.

La această etapă, Oleg Pruteanu, alias Borman, este arestat „într-o altă cauză penală parvenită de la organele de drept din Federația Rusă, în care Procuratura Generală a Republicii Moldova a preluat urmărirea penală”, precizează comunicatul.

„La acest capitol menționăm că faptele incriminate lui Pruteanu Oleg în cauza penală parvenită din Federația Rusă sunt altele decât cele incriminate numitului de către procuratura Republicii Moldova în cauzele penale avute în gestiune și expediate în instanța de judecată pentru examinare în fond”, mai susțin procurorii.

Menționăm că precizările Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au fost lansate cu puțin timp înainte ca avocata Ala Raevschi să susțină o conferință de presă, care poate fi urmărită AICI.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5131 -0.5307%
USD USD 16.5477 -0.2862%
RUB RUB 0.2273 0.7089%
RON RON 4.0364 -0.4734%
UAH UAH 0.5999 -0.0833%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile