Logo Realitatea.md

Pregătirea mașinilor de iarnă: Câteva lucruri de care trebuie să ţină cont orice şofer

02 Decembrie 2014, 16:47 // Societate

Iarna reprezintă întotdeauna o provocare pentru conducătorii auto, atât din punct de vedere al condiţiilor de trafic, cât şi al pregătirii maşinii pentru anotimpul rece. Pentru a nu fi surprinși de condițiile meteo specifice anotimpului rece al anului, Inspectoratul Național de Patrulare recomandă șoferilor să-și echipeze din timp unitățile de transport cu pneuri pentru exploatare pe timp de iarnă, iar în portbagaj să nu lipsească o lopată cu un săculeț de nisip. 

Foto simbol: drivertip.blogspot.com

INP amintește șoferilor că au fost făcute unele modificări în Regulamentul Circulației Rutiere ce țin de echiparea unităților de transport cu pneuri corespunzătoare perioadei reci a anului.

Astfel, a fost exclus enunțul ”în perioada 1 decembrie - 1 martie”, iar legislația prevede că în cazul în care pe carosabil este zăpadă, gheață sau polei, roțile autoturismelor, autocarelor, autocamioanelor, precum și roțile remorcilor acestora trebuie echipate cu anvelope destinate pentru exploatare pe timp de iarnă care au marcajul ”M+S”, ”M.S”, ”M&S” sau simbolurile iernii (*).

În cazul în care carosabilul va fi acoperit cu zăpadă, ghețuș sau polei, iar șoferii vor circula cu anvelope necorespunzătoare condițiilor meteo specifice perioadei reci a anului, inspectorii de patrulare vor aplica sancțiuni. Pentru ignorarea acestor prevederi, șoferii riscă amenzi de până la 200 de lei.

Totodată, șoferii sunt rugați să adapteze viteza de circulație condițiilor meteo nefavorabile și să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare, pentru a putea fi văzuți în trafic.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile