Logo Realitatea.md

Premieră: Cum a fost folosit un program de imitare a vocii într-un furt masiv

06 Septembrie 2019, 20:30 // Tech

Un program de imitare a vocii a fost folosit într-un furt masiv, de sute de mii de dolari, iar insolitul caz de jaf cu ajutorul inteligenței artificiale ar fi unul dintre primele făcute publice.

Directorul unei companii energetice din Marea Britanie, care a crezut că vorbește la telefon cu șeful lui, a trimis peste 240.000 de dolari într-un cont secret din Ungaria, în luna martie, potrivit firmei de asigurări franceze Euler Hermes, scrie Digi24.ro.

Firma de asigurări nu a făcut public numele companiei energetice.

Directorul companiei a declarat pentru The Post că solicitarea de a trimite bani în acel cont a fost „mai degrabă ciudată”, dar vocea a fost reprodusă atât de bine, părând autentică, încât nu a avut altă opțiune decât să dea curs cerinței.

Programele de sintetizare a vocii pot copia ritmul și intonația din vocea unei persoane și pot fi utilizate pentru a crea discursuri foarte convingătoare.

Acestea pot avea și aspecte pozitive, de exemplu, să contribuie la „umanizarea” sistemelor de telefonie automate și să ajute oamenii cu deficiențe de vorbire să se exprime.

Însă ele reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru orice este bazat pe comunicarea tradițională, de la tranzacții la discuții între inițiatori de legi.

Împreună cu înregistrările video create cu ajutorul inteligenței artificiale, ele sunt parte a unui fenomen alarmant, potrivit specialiștilor, cunoscut ca „deepfake”, ce are un mare potențial de a eroda încrederea în instituțiile publice.

Astfel de programe pot fi folosite în infracțiuni.

„Infractorii vor folosi orice tip de unelte care să le permită să își atingă obiectivele cât mai ieftin posibil”, a spus Andrew Grotto, de la Centrul pentru Politici Cibernetice de la Universitatea Stanford și fost director de securitate cibernetică la Casa Albă în timpul administrației lui Barack Obama.

„Această tehnologie ar fi sunat exotic în urmă cu zece ani, însă acum este accesibilă oricărui infractor care dispune de multă creativitate”, a mai spus acesta.

Mai mulți dezvoltatori încearcă în prezent să creeze sisteme care să detecteze astfel de produse audio și video, dar tehnologia evoluează rapid.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8072 0.6014%
USD USD 16.7171 -0.2685%
RUB RUB 0.2263 -0.4837%
RON RON 4.1000 0.6234%
UAH UAH 0.6058 0.0661%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile