Logo Realitatea.md

PREMIERĂ în țara noastră! 50 de vinuri moldovenești au fost incluse în ghidul „Fine Wine” 2018 (video)

26 Septembrie 2018, 12:24 // Economie

Blogul Fine Wine, împreună cu magazinul online vincuvin.shop, au lansat în premieră un ghid cu 50 de vinuri bune moldovenești, care urmează să fie prezentat publicului larg pe 6-7 octombrie, de Ziua Națională a Vinului, desfășurată tradițional în Piața Marii Adunări Naționale.

Fine Wine Guide reprezintă o selecție non-ierarhică de 50 de vinuri moldovenești, sortate pe trei categorii de preț:

  • până la 125 de lei,
  • între 125 și 225 de lei,
  • mai scumpe decât 225 de lei.

Selecția de vinuri a fost făcută de Andrei Cibotaru, autorul blogului FineWine.md și Victor Bunescu, fondatorul vincuvin.shop, în parteneriat cu experții de la Oficiul Național al Viei și Vinului, precum și cu un sommelier din străinătate.

„Cu siguranță sunt peste 50 de vinuri bune în Moldova. Noi ne-am străduit să facem totuși o selecție limitată ca așa cere publicul cititor. Inițial am vrut sa facem un top de 30 de vinuri. Ghidul își dorește să crească cultura consumului de vin. Să consumăm vinuri de calitate în cantitate moderată. La ediția următoare poate vom crește numărul de vinuri”, a menționat Andrei Cibotaru.

Potrivit lui Andrei Cibotaru, ghidul ar putea fi prezentat și în România, în cadrul festivalului vinului moldovenesc.

„Un vin bun este cel băut împreună cu oameni buni. Îmi doresc și muncim pentru ca vinurile din acest Ghid și nu doar, să fie prezente în casele și pe rafturile din Moldova, dar și peste hotarele ei, acolo unde oamenii apreciază vinul de calitate”, a afirmat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la lansarea Ghidului.

Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că promotorii cei mai buni ai vinurilor moldovenești sunt conaționalii noștri care locuiesc peste hotarele țării și pot degusta vinuri bune produse în Moldova, împreună cu colegii și prietenii lor din alte țări, dar și turiștii care vin să viziteze țara noastră.

Ghidul 2018 a fost editat într-un tiraj de 3 mii de exemplare în limba română, cu susținerea financiară a rețelei Fourchette Gourmet. În versiune engleză urmează a fi tradus și tipărit cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului și a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile