Logo Realitatea.md

Premieră în chirurgia din Moldova! Medicii au operat după o metodă nouă o pacientă care avea o tumoră la plămâni

19 Martie 2019, 17:37 // Societate

Premieră la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moșneaga". Medicii din secția chirurgia toracică au efectuat pentru prima dată o labectomie anatomică superioară videotoracoscopică pe stânga. Pacienta este o femeie de 66 de ani cu diagnosticul tumoră malignă periferică lob superior pe stânga. Pacienta a fost deja externată.

Foto simbol:scr.md

Operația a fost posibilă după ce au fost procurate suturi mecanice endoscopice.

"Intervențiile chirurgicale videotoracoscopice se efectuează, deja de peste 20 ani. Sunt operații moderne și efective, dar necesită costuri mai mari. Noi efectuăm, anual, până la 100 operații videotoracoscopice în diferite patologii pleuro-pulmonare benigne, mediastinale și esofagiene. Se fac 2-3 incizii de 2-3 cm și cu ajutorul instrumentelor medicale se efectuează intervenția preconizată. Actualmente, datorită procurării suturilor mecanice endoscopice care sunt foarte costisitoare, am reușit să efectuăm și noi prima lobectomie videotoracoscopică anatomică. Selecția pacienților pentru așa tip de intervenție trebuie să fie destul de atentă ”, menționează Alexandru Toma, șef Secția chirurgie toracică.

Avantajele acestui tip de intervenție sunt:

  1. O vizualizare foarte bună de către chirurgi a tuturor elementelor anatomice pulmonare.
  2.  Diminuarea traumatismului operator și a impactului actului chirurgical asupra organismului.
  3. Durerea post-operatorie este semnificativ mai mică: deoarece incizia este mai mică, mușchii nu mai sunt secționați pe o suprafață mare, nu mai apar fracturi la nivelul coastelor, nu mai apar leziuni la nivelul nervilor intercostali, nu mai sunt necesare medicamente antialgice puternice.
  4.  Folosirea instrumentariului specific, a steplerelor mecanice și a electrochirurgiei avansate face rata complicațiilor intra- și post-operatorii să fie mică.     

    5. Perioadă de reabilitare scurtă ( pacientul în a 3 - 4 zi este externat).

    6. Factorul estetic.

Lobectomia pulmonară este o procedură chirurgicală care constă în rezecția (îndepărtarea) unui  lob pulmonar. Spre deosebire de chirurgia deschisă care se realizează printr-o incizie mare la acest tip de intervenție se fac 2-3 incizii mici, fără depărtarea coastelor. Prin una dintre aceste incizii este introdus un toracoscop, un instrument subțire care are atașată o sursă de lumină și o cameră video care proiectează imaginile din interiorul toracelui pe un ecran, permitându-i medicului chirurg să vizualizeze cavitatea toracică și desfășurarea intervenției chirurgicale. Prin celelalte incizii se introduc alte instrumente chirurgicale cu ajutorul cărora se efectuează procedura chirurgicală.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile