Logo Realitatea.md

PREMIERĂ în Republica Moldova! Curând va fi lansat Portalul Informațional Comercial

22 Martie 2019, 12:49 // Economie

În premieră pentru Republica Moldova, va fi lansat Portalul Informațional Comercial - o platformă care va oferi toată informația necesară unui agent economic implicat în activitatea comercială externă.

Foto: customs.gov.md

Portalul va fi lansat de către Serviciul Vamal și va îndeplini una dintre condițiile Acordului OMC de Facilitare a Comerțului, dar și a DCFTA (Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) din cadrul Acordului de Asociere RM-UE.

Noul sistem informatic, care urmează să fie elaborat cu suportul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, va putea fi accesat începând cu luna iunie a anului 2019.

Subiectul în cauză a fost discutat în cadrul întrevederii Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu Directorul Programului USAID pentru Reforme Structurale în Moldova, Douglas Muir.

Conform Caietului de sarcini, portalul ar urma să integreze date juridice, economice, statistice şi organizatorice privind operațiunile de export, import și tranzit, precum și alte informații relevante activității economice externe.

Pe acest portal utilizatorii vor putea găsi informații privind regimurile și destinațiile vamale, declararea mărfurilor, clasificarea și originea acestora, contingente, acte permisive, taxele pentru toate categoriile de mărfuri etc. Tot aici, vor fi descrise și procedurile de obținere a unor autorizații precum AEO, PVD sau Exportator Aprobat, sau cele de înregistrare în calitate de subiect al activității economice externe.

Portalul va putea fi accesat de pe toate dispozitivele electronice (calculator, tabletă sau telefon). Totodată, acesta va fi disponibil și de pe pagina web a Serviciului Vamal, care, la fel, va fi modernizată cu suportul Programului USAID.

Asistența Programului USAID se extinde și pentru îmbunătățirea activității Centrului de Apel al Serviciului Vamal. Conform conceptului, acesta ar urma să fie constituit din două linii specializate distincte – Linia de informare și Linia fierbinte. Iar ambele vor putea fi contactate inclusiv prin intermediul aplicațiilor de mesagerie Viber și WhatsApp.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile