Logo Realitatea.md

Premieră moldo-britanică la Chișinău! Reprezentanți ai autorităților publice participă la un curs în managementul apărării

09 Septembrie 2019, 10:57 // Actualitate

Reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, Parlamentului, Guvernului, Biroului de Reintegrare, SIS din Republica Moldova, precum şi din cadrul instituţiilor guvernamentale din România, Ucraina şi Georgia participă, în premieră la un curs în domeniul Managementului Apărării în Contextul Securităţii Globale (Managing Defence in the Wider Security Context (MDWSC) Course) desfășurat, în perioada 9-20 septembrie curent, între Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

foto: army.md

Prezent la ceremonia de deschidere a cursului, care a avut loc astăzi la Centrul de Cultură şi Istorie Militară, Secretarul de Stat Aurel Fondos a menţionat importanţa unei astfel de activităţi pentru dezvoltarea profesională a personalului militar şi specialiştilor din instituţiile de stat, care ocupă funcţii de conducere şi sunt antrenaţi în procesul de luare a deciziilor privind implementarea politicilor de securitate şi apărare.

„Am convingerea că acest curs va contribui la promovarea spiritului participativ şi stimularea iniţiativelor în domeniu, la o înţelegere mai bună a practicilor de gestionare şi managementul sistemului de securitate şi apărare, va spori profesionalismul personalului militar şi civil responsabil de dezvoltarea sectorului de securitate şi apărare, va elucida rolul decidenţilor politici în conducerea şi controlul civil al Forţelor Armate”, a spus Aurel Fondos.

De asemenea, secretarul de stat a mulţumit Ministerului Apărării al Marii Britanii pentru receptivitate în promovarea culturii de securitate şi acordarea sprijinului în instruirea personalului din structurile de forţă.

La rândul său, Gary Davis, şef adjunct al misiunii diplomatice britanice în ţara noastră, a declarat că Marea Britanie este deschisă să împartă cele mai bune experienţe în managementul apărării cu partenerii din Republica Moldova, Georgia, România şi Ucraina. Gary Davis a adăugat că subiectele, care fac parte din programul cursului, au fost selectate reieşind din situaţia actuală de securitate din regiune, ceea ce le face utile şi importante pentru personalul încadrat cu funcţii de răspundere în instituţiile guvernamentale.

Potrivit şefului Direcţiei Politică de Apărare şi Planificare a Apărării, colonel Gheorghe Oarza, training-ul conţine şapte module care stau la baza sistemului naţional de apărare - securitate şi apărare, drept internaţional umanitar, elaborare a politicilor, strategii, leadership, transformare a apărării şi management al domeniului de apărare.

De notat că activitatea este inclusă în Planul bilateral de cooperare moldo-britanic pentru anul 2019, precum şi în Planul de activitate externă al Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale pentru anul 2019.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4600 -0.3074%
USD USD 17.6228 -0.0952%
RUB RUB 0.2762 0.3999%
RON RON 4.1020 -0.3547%
UAH UAH 0.7218 0.5573%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile