Logo Realitatea.md

Premieră pentru Republica Moldova! 6 universități din țară vor implementa o metodă nouă de predare, centrată pe student (VIDEO)

29 Mai 2017, 19:27 // Societate

Premieră pentru Republica Moldova! Studenții din șase universități au șanse reale să beneficieze de instruire la nivel internațional. Metoda de predare pentru unele programe de la licență va fi centrată pe student, acesta fiind orientat spre soluționarea problemelor. Este vorba de implementarea proiectului Erasmus plus Metoda de învățare bazată pe problemă.

Embed:

„Motivele de bază au fost modificarea metodelor de predare, introducerea metodelor active de predare, implicarea studenților în soluționarea problemelor practice cu care se întâlnesc studenții deja angajații în companiii. Totodată, trebuie să formăm și cadre didactice care ar avea aceste capacități, competențe, abilități pentru a preda în modelul nou de predare”, a spus Larisa Bugaian, coordonatoare națională PBLMD.

Programul, care începe în toamnă, este o premieră absolută, iar potențialii studenți vor avea posibilitate să participe la concursul de admitere în cadrul proiectului PBLMD.

„Sunt metode de învățare și predare bazate pe probleme, totodată încercăm să aducem metode și abordări noi de predare învățare în special axate pe studenți”, susține Romeu Țurcanu, coordonator de proiect.

Este vorba despre licenţă în administrarea afacerilor de la Academia de Studii Economice, licenţă în administrația publică din cadrul Universității de Stat din Bălți, licență în administrarea afacerilor și antreprenoriat de la Universitatea de Stat din Cahul.

„Sunt puse accentele pe trei elemente principale: primul este învățământul centrat pe student, atunci când studentul nu se mai limitează doar la cursuri teoretice și participare la un seminar cu intrebări și răspunsuri, ci este implicat imediat în abordarea unei probleme”, ecplică Andrei Popa de la Univeritatea de Stat din Cahul.

De asemenea, în proiectul PBLMD vor fi incluse licențele în drept de la Universitatea de Stat, studiile la Universitatea de Medicină și licențele în design industrial și IT de la Universitatea Tehnică.

„Primul pas în implementarea metodei bazate pe probleme în medicină am putea să o realizăm la specialitatea care se numește Sănătate Publică și care astăzi face parte din facultatea de medicină. Din ce cauza? Pentru că numărul de studenți la această specialitate nu este mai mare de 40, iar metoda în cauză din start presupune grupe mici de studenți”, a spus Mihai Gavriliuc de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”.

Reprezentanții celor șase instituții de învățământ au revizuit în colaborare cu profesorii din Uniunea Europeană programele de studii pentru ca viitorii specialiști să fie mai bine pregătiți. Costul proiectului este de aproximativ un milion și jumătate de euro.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9118 0.6867%
USD USD 18.0877 0.2389%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.1184 0.6599%
UAH UAH 0.6461 0.8743%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile