Logo Realitatea.md

Premierul a comentat decizia arbitrală privind Gazprom și datoria Moldovagaz de milioane de dolari

20 Noiembrie 2019, 07:42 // Economie

Deși a dat de înțeles că nu cunoaște foarte multe despre subiect, premierul Ion Chicu a venit cu un comentariu privind decizia Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse care a acceptat revendicările concernului rus Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de 329.548.935,02 dolari de la Moldovagaz S.A. pentru gazele natural livrate în 2016.

Foto: dengi.ua

„Din păcate, avem o listă întreagă la Ministerul Justiției de asemenea cazuri, care nu vizează doar Moldovagaz S. A. Rămâne ca instituțiile statului, în special Ministerul Justiției, să acționeze conform legislației, conform dreptului internațional și să apere interesele Republicii Moldova”, a declarat Ion Chicu.

Oficialul a mai promis că la Moscova va discuta despre asta. Ba mai mult, va solicita de la Gazprom asigurarea aprovizionării statului cu gaze: „Eu bineînțeles o să discut despre aceste subiecte. Sunt departe de gândul că, în urma acestui litigiu, noi trebuie să achităm. Urmează să ne apărăm drepturile”.

Realitatea.md amintește că Gazprom s-a adresat către instanța de arbitraj cu această solicitare în februarie 2019. La 27 iunie, instanța a finalizat audierile pe marginea litigiului, iar la 5 august a decis să satisfacă pretențiile concernului rus.

În același timp, este de menționat că sectorul gazelor naturale în Republica Moldova a fost supus unui atac raider între anii 1994-1998, durata căruia era mai mult de 5 ani și care a fost efectuat în 2 etape, cel puțin. După o serie de acțiuni, susținute de factorii de decizie a Republicii Moldova, în special conducerea Guvernului în perioada menționată, precum și după o creștere artificială a datoriilor și activelor subevaluate, Gazprom obține controlul asupra întreprinderilor-cheie, deținătoare de infrastructură de transportare și distribuție a gazelor în țara noastră.

CITEȘTE ȘI:

Ion Chicu se va întâlni la Moscova cu Dmitri Medvedev. Prima vizită a unui premier moldovean, după 7 ani de „absență”

Premierul Ion Chicu va discuta despre inițiativa Rusiei privind distrugerea munițiilor de la Colbasna

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.3539%
USD USD 17.3212 -0.1107%
RUB RUB 0.2742 0.5501%
RON RON 4.0350 0.3681%
UAH UAH 0.7352 0.0272%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

13 dec, 14:34 //

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS