Logo Realitatea.md

Premierul a comentat decizia arbitrală privind Gazprom și datoria Moldovagaz de milioane de dolari

20 Noiembrie 2019, 07:42 // Economie

Deși a dat de înțeles că nu cunoaște foarte multe despre subiect, premierul Ion Chicu a venit cu un comentariu privind decizia Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Federației Ruse care a acceptat revendicările concernului rus Gazprom cu privire la recuperare unei datorii de 329.548.935,02 dolari de la Moldovagaz S.A. pentru gazele natural livrate în 2016.

Foto: dengi.ua

„Din păcate, avem o listă întreagă la Ministerul Justiției de asemenea cazuri, care nu vizează doar Moldovagaz S. A. Rămâne ca instituțiile statului, în special Ministerul Justiției, să acționeze conform legislației, conform dreptului internațional și să apere interesele Republicii Moldova”, a declarat Ion Chicu.

Oficialul a mai promis că la Moscova va discuta despre asta. Ba mai mult, va solicita de la Gazprom asigurarea aprovizionării statului cu gaze: „Eu bineînțeles o să discut despre aceste subiecte. Sunt departe de gândul că, în urma acestui litigiu, noi trebuie să achităm. Urmează să ne apărăm drepturile”.

Realitatea.md amintește că Gazprom s-a adresat către instanța de arbitraj cu această solicitare în februarie 2019. La 27 iunie, instanța a finalizat audierile pe marginea litigiului, iar la 5 august a decis să satisfacă pretențiile concernului rus.

În același timp, este de menționat că sectorul gazelor naturale în Republica Moldova a fost supus unui atac raider între anii 1994-1998, durata căruia era mai mult de 5 ani și care a fost efectuat în 2 etape, cel puțin. După o serie de acțiuni, susținute de factorii de decizie a Republicii Moldova, în special conducerea Guvernului în perioada menționată, precum și după o creștere artificială a datoriilor și activelor subevaluate, Gazprom obține controlul asupra întreprinderilor-cheie, deținătoare de infrastructură de transportare și distribuție a gazelor în țara noastră.

CITEȘTE ȘI:

Ion Chicu se va întâlni la Moscova cu Dmitri Medvedev. Prima vizită a unui premier moldovean, după 7 ani de „absență”

Premierul Ion Chicu va discuta despre inițiativa Rusiei privind distrugerea munițiilor de la Colbasna

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile