Logo Realitatea.md

Premierul Filip a convocat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, după ce la Anenii Noi a fost depistat un focar de pesta porcină

15 Iunie 2018, 18:14 // Economie

Prim-ministrul țării Pavel Filip a convocat azi ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, după ce zilele trecute, într-o gospodărie din satul Mereni, raionul Anenii Noi, a fost depistat un focar de pesta porcină. 

Foto: Gov.md

„În zona Anenii Noi și Criuleni este situată o parte importantă din industria de creștere a porcinelor, iar afectarea centrelor mari de creștere a porcinelor ar însemna lipsa cărnii de pe piața internă și trecerea la importuri, ceea ce ar presupune scumpirea acestor produse", a subliniat Pavel Filip.

Prim-ministrul a cerut o conlucrare eficientă între autoritățile responsabile de prevenirea răspândirii pestei porcine, în special între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră, în condițiile în care toate cazurile de maladie sunt „importate" în țara noastră, preponderent din Ucraina.

Responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor susțin că la Mereni au fost luate toate măsurile de protecție: instalarea filtrelor pentru dezinfectarea unităților de transport, inventarierea animalelor din localități, stabilirea unui regim strict de mișcare a animalelor și de scoatere a produselor din carne din regiune. În același timp, la frontieră au fost intensificate controalele vamale pentru neadmiterea introducerii în țară a cărnii și animalelor contaminate, au fost instalate filtre suplimentare și sunt desfășurate continuu acțiuni de informare.

Amintim că, focarul de pesta porcină a fost depistat la începutul acestei săptămâni, într-o gospodărie particulară la 1,5 km din Mereni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile