Logo Realitatea.md

Premierul Filip s-a întâlnit azi la Strasbourg și cu delegația României la APCE

26 Iunie 2017, 22:32 // Actualitate

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit azi la Strasbourg și cu delegația României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, condusă de Titu Corlățean.

Foto: gov.md

Prim-ministrul Filip a mulțumit României pentru susținerea acordată în parcursul europeană al Republicii Moldova, oferită atât la nivel practic prin împărtăşirea experienţei şi asistenţa acordată în promovarea reformelor, cât și la nivel politic prin mesajele şi acţiunile întreprinse în cadrul Uniunii Europene. În special, Premierul a mulţumit pentru contribuţia la stabilirea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova – „Prietenii Moldovei”, menţionând în acest sens, reluarea activităţii Comisiei mixte interguvernamentale pentru integrare europeană.

La rândul său, senatorul Titus Corlăţean a salutat participarea Premierului Pavel Filip la ședința în plen a APCE și a subliniat importanța menținerii cursului european al Republicii Moldova, asigurând de tot suportul României în acest sens.

Referindu-se la proiectele de cooperare bilaterală sectorială, Prim-ministrul Pavel Filip a menţionat că România este principalul partener comercial-economic al Republicii Moldova și a reiterat interesul pentru extinderea cooperării în acest domeniu, inclusiv prin sporirea investiţiilor, finalizarea proiectelor în desfăşurare şi iniţierea unor proiecte noi.

Un domeniu prioritar abordat de părţi a vizat asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova. Astfel, delegaţia moldovenească s-a pronunţat pentru urgentarea finalizării procesului de implementare a proiectelor de interconectare a ţării noastre la piaţa energetică europeană şi a manifestat interes în dezvoltarea de mai departe a acestui proiect, prin prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, pe teritoriul Republicii Moldova, şi până la Oneşti, în România.

Menționăm că tot azi, prim-ministrul Filip a avut întrevederi cu vicepreședintele APCE, Antonio Gutierrez, cu președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi și cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CALRE), Gudrun Mosler-Tornstrom.

Vizita premierului Pavel Filip în Franța se va încheia mâine, 27 iunie.

Vezi și:

Pavel Filip, la Consiliul Europei: „Cetățenii Republicii Moldova merită să fie asigurați că au un loc al lor în spaţiul european”

Expoziție a portului popular al Republicii Moldova, inaugurată la Strasbourg! Filip: Ne conectăm la moştenirea noastră (FOTO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile