Logo Realitatea.md

Premierul Iurie Leancă, în vizită în satul Climăuţii de Jos. VEZI ce le-a promis oamenilor DETALII

23 Martie 2014, 18:49 // Societate

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a aflat într-o vizită în satul Climăuţii de Jos, raionul Şoldăneşti, unde mai multe gospodării au fost afectate de alunecări de teren. Premierul a promis că vor fi alocate circa 600 de mii de lei pentru cele şapte familii din Climăuţii de Jos, iar banii vor fi oferiţi din Fondul de rezervă al Executivului, potrivit unui comunicat. 

Foto: gov.md

Iurie Leancă a discutat cu oamenii din satul Climăuţii de Jos, care au povestit că de la începutul acestei luni, pământul a început să se mişte şi le-a fisurat casele. Cele mai afectate sunt şapte gospodării, pentru care Executivul a găsit mijloacele financiare necesare.

„Specialiştii confirmă că aceste alunecări de teren nu mai pot fi oprite şi am convenit cu oamenii din sat să îi ajutăm să îşi cumpere alte locuinţe. Guvernul îi va sprijini financiar ca să le creeze condiţii acestor oameni”, a precizat şeful Cabinetului de miniştri.  

Sătenii s-au arătat mulţumiţi de susţinerea financiară din partea Guvernului şi au spus că se vor muta în case ce vor fi situate într-o zonă mai sigură.
Primăria din localitate a identificat mai multe gospodării pe care le-a propus  familiilor sinistrate.

Precizăm că graţie suportului financiar al Guvernului, anul trecut au fost cumpărate locuinţe pentru două familii, a căror case erau în pericol de demolare.

Totodată, localnicii s-au plâns Premierului că seacă fântânile din sat şi riscă să rămână fără apă potabilă. În acest context, Iurie Leancă i-a cerut edilului din Climăuţii de Jos să elaboreze un proiect pentru construirea unui apeduct şi să-l prezinte Guvernului.

În cadrul vizitei în satul Climăuţii de Jos, Iurie Leancă a fost însoțit de ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, și de o echipă a Serviciului Situații Excepționale.

Aluncările de teren în satul Climăuţii de Jos au început în luna aprilie 2011. Este vorba de o suprafaţă de circa două hectare, iar în zona de risc se află nouă case de locuit.

În satul Climăuţii de Jos locuiesc 1.250 de persoane. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia