Logo Realitatea.md

Premierul Pavel Filip, provocat la un ALTFEL de interviu despre zboruri, dorințe, prietenii și... amintiri din copilărie

04 Ianuarie 2019, 08:05 // Life

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip a fost provocat la un altfel de interviu. Prim-ministrul a povestit, în exlusivitate pentru Revista ”Altitude” despre dorințe, visuri și amintiri din copilărie. Autorul interviului menționează că premierul Pavel Filip are răspunsuri la toate întrebările și reușește să convingă interlocutorul de ce este important să dezvoltăm infrastructura, dar şi de ce trebuie să investim în educație. Totuși, printre cifrele și prioritățile pentru anii următori, autorul a reușit să descopere și un alt om, o persoană care, de cele mai multe ori, este în umbra funcției de prim-ministru.  

Vedeți mai jos interviul care ne arată un alt Pavel Filip, dincolo de funcția de premier.

DESPRE ZBORURI

Decolările şi zborul vă mai provoacă emoții?

Când eram copil, țin minte, o mătușă de la noi din sat avea o vorbă: oamenii sunt copiii pământului. Nu fac nici eu excepție şi orice desprindere de pământ, inevitabil, îmi dă emoții. Sigur, cu timpul, emoțiile și fricile devin tot mai puține, dar oricum nu dispar definitiv. În general, fiind de formație inginer, privesc avioanele şi toate aparatele de zbor cu o anumită fascinație. Sunt o demonstrație vie că știința, abordările inginerești, pot transforma în realitate multe dintre dorințele noastre care inițial păreau imposibile. Iar visul omului de a zbura este unul foarte vechi. Vă mai aduceți aminte legenda despre Icar. Încă în antichitate, oamenii au încercat să transforme zborul din vis în realitate. Dar abia acum vreo sută de ani geniul ingineresc a găsit soluția și zborul a devenit realitate. Adică după mii de ani de încercări nereuşite. De aceea avionul continuă încă să mă fascineze. Şi sunt convins, în scurt timp, inginerii ne vor surprinde din nou. 

Apropo, am în birou un tablou, care se numește ”Căderea lui Icar”, o reproducere după celebrul tablou al lui Bruegel. Pictura redă ceea ce se întâmplă după ce Icar a căzut. Și anume... nimic. Toți își văd de treburile lor. Oricât de sus ai urca, atunci când cazi, nimănui nu-i pasă. Este o lecție pe care ar trebui să o învățăm. Și cred că am să las acest tablou aici la Guvern și pentru următorul prim-ministru.

În copilărie nu vă visați aviator?

Majoritatea copiilor din generația mea își doreau să fie aviatori. Îmi aduc și acum aminte cum alergam entuziasmați prin colbul satului strigând “avion-samaliot” atunci când la orizont apărea vreun avion care străbătea bolta satului. Erau în mare parte avioane mici, folosite în agricultură pentru a stropi lanurile afectate de dăunători. “Kukuruznice”, așa le spuneam noi atunci. Le recunoșteam după zgomotul motorului. Apariția lor era o adevărată bucurie pentru noi, eram cuprinși de entuziasm. Alergam cu toții cu mâinile întinse lateral imitându-le zborul și zgomotul motorului. Sigur, mai era și influența filmelor sovietice despre război și despre eroi. Era imposibil să nu îți dorești să fii și tu aviator, să fii erou. 

Țara noastră poate fi comparată cu un avion?

Niciodată nu m-am gândit să fac o astfel de comparație. Dar cred că pot fi găsite unele asemănări. Când am devenit prim-ministru, țara era în plină criză, semăna cu o mașină defectă. Lumina de la capătul tunelului părea a fi destul de departe. Dar nimic nu este imposibil, au demonstrat-o inginerii (zâmbeşte), iar 2018 a fost al treilea an în care am înregistrat creştere economică. Din această perspectivă, Republica Moldova poate fi comparată cu un avion. Aș vrea să cred că e un avion ce prinde viteză, capătă turații și se înalță în zbor.

DESPRE TURISM ŞI CĂLĂTORII

Credeți că țara noastră are ce le oferi turiştilor? 

Republica Moldova este o țară mică şi relativ tânără. Trebuie să fim realişti, poate că niciodată nu vom putea concura cu marile puteri turistice din Europa sau din lume. La Chişinău degrabă nu va apărea un al doilea turn Eiffel sau o a doua catedrală La Sagrada Familia. Dar asta nu trebuie să fie o piedică pentru a ne stabili obiective. Țara noastră are ce oferi turiştilor străini. Felul nostru de a fi, tradițiile și bucătăria tradițională sunt și trebuie să fie principala carte de vizită pentru turiști. Suntem o țară rurală, iar satul nostru poate fi şi atuul nostru. Într-o Europă tot mai urbană, oferta noastră de turism agricol, culinar, de turism rural, în general, poate să găsească o cerere destul de mare. Totul depinde de noi, dacă ne dorim cu adevărat transformarea turismului într-o industrie dezvoltată și profitabilă. În prezent, anual vizitează Moldova zeci de mii de turiști. Este puțin. Şi această cifră poate şi trebuie mărită. Beneficiile sunt la suprafață. Să ne imaginăm că numărul turiştilor ar ajunge la sute de mii. Acest lucru, pe lângă banii care vor fi cheltuiți de turişti, înseamnă afaceri noi, mai multe locuri de muncă şi mai multe oportunități la noi acasă.

La nivel de Guvern înțelegem foarte bine că turismul poate fi o platformă bună de dezvoltare și de venituri atât pentru stat, cât și pentru populație. Anume din acest considerent a fost creată Agenția Investiții, instituție care are menirea să se ocupe exclusiv de investiții și de  turism. Viziunea noastră este că turiștii trebuie să aibă acces neîngrădit în țara noastră.  De aceea, am exclus obligativitatea vizelor pentru mai multe state și acest proces va mai continua.

Dvs vă place să călătoriți?

De fiecare dată când am ocazia, plec cu plăcere în călătorii. Şi copiilor mei am încercat să le insuflu această pasiune. Călătoriile nu înseamnă doar odihnă, dar înseamnă şi cunoaştere, experiențe şi viziuni noi. Vă  sfătuiesc și pe Dvs, când apare oportunitatea unei călătorii, nu o ratați, exploatați-o la maximum. Nici nu știți cum deveniți prim-ministru și sunteți nevoit să renunțați la pasiuni și timp liber.

Ce alte pasiuni aveți?

De vreun an și ceva am o pasiune mare: nepoțelul meu, Patric. E primul nepot și este foarte iubit. De aceea, orice clipă liberă pe care o am încerc să o petrec cu el. Orice nemulțumiri sau necazuri aș avea, el le rezolvă foarte simplu: zâmbește. Nici nu știe ce efect are asupra activității Guvernului.

DESPRE PRIETENIE

Aveți mulți prieteni?

Cred în puterea prieteniei. Prietenii adevărați sunt puțini, dar sunt pentru totdeauna. Eu am prieteni adevărați şi acest lucru îmi oferă o stare de siguranță în plus.   

Ce credeți despre prietenii necuvântători?

Știți, dacă doriți să aflați ce este și cum este devotamentul adevărat, cum să oferi prietenie fără ca să ceri ceva în schimb, atunci întrebați de un câine. Aceste cuvinte nu sunt expresii frumoase furate de prin cărți, dar sunt emoții trăite. Am un prieten foarte bun, Sharky. Animalele au puterea să ne învețe foarte multe, să ne ofere adevărate lecții de viață.

Pe Sharky l-am primit cadou de la băieții din Serviciul Pază anul trecut de ziua mea. Când vin în weekend la muncă, îl iau uneori cu mine. Am senzația că înțelege mai multe decât unii oameni.

DESPRE SĂRBĂTORI ŞI COPILĂRIE

Ce vă aduceți aminte despre Crăciunul copilăriei Dvs.?

Crăciunul şi în general sărbătorile de iarnă erau printre cele mai aşteptate. Ne pregăteam din timp. Repetam urăturile și colindele, pregăteam buhaiul şi biciul, formam ceata de băieți, făceam traseul. Știam exact cu ce casă începem și unde ajungem. Nici frigul şi nici zăpada nu puteau să ne oprească. Îmi aduc cu drag aminte de acea atmosferă când tot satul, copii şi maturi, erau pe ulițe. Până spre dimineață se auzeau colindătorii şi urătorii. Atunci şi bomboanele aveau alt gust, ni se păreau atât e bune, mai ales după ce umblam satul în lung şi în lat ca să le câştigăm. Iar dacă pe la unele case mai primeam şi câțiva bani, fericirea era și mai mare.

De aceea, chiar dacă suntem în era tehnologiilor, trebuie să depunem tot efortul de a păstra aceste tradiții frumoase, de a le transmite mai departe, de a le împărtăși cu oaspeții din alte țări. Iar Târgul de Crăciun, pe care îl organizăm pentru al doilea an consecutiv, este și el un mod de a ne păstra și promova tradițiile. Mi-a venit această idee pentru că vreau ca măcar la sfârșit de an oamenii să se oprească din alergat, să se odihnească și să sărbătorească împreună ACASĂ DE CRĂCIUN.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5215 0.0000%
USD USD 18.1831 0.0000%
RUB RUB 0.2815 0.0000%
RON RON 4.3467 0.0000%
UAH UAH 0.6871 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile