Logo Realitatea.md

Presa din România despre alegerile prezidențiale din 2020 din Moldova, intențiile lui Dodon și vizita lui Putin la Chișinău

13 Ianuarie 2020, 10:48 // Politica

Actualul președinte al țării, Igor Dodon, va folosi anul 2020, care este un an electoral, pentru a obține un nou mandat prezidențial și va lupta împreună cu socialiștii pentru a obține mai multă influiență în Parlament, adică să creeze o majoritate de cel puţin 50+1 deputaţi din cei 101. Un astfel de scenariu îl văd analiștii politici de peste Prut, scrie zf.ro.

Mai jos găsiți materialul integral din presa de peste Prut.

La un deceniu după ce Moldova a luat calea Uniunii Europene, fosta republică sovietică pare a urma direcția opusă, privind constant către Rusia. Moldova are în faţă provocări serioase în 2020, un an care va fi dedicat luptelor pentru putere în Chişinău în condiţiile în care preşedintele socialist rusofil Igor Dodon va încerca să obţină un al doilea mandat prezidenţial.

Lupta se va concentra pe eforturile acestuia de a obţine mai multă influenţă în parlament, unde Dodon speră să creeze o majoritate de cel puţin 50+1 deputaţi din 101.

„Cel mai important eveniment vor fi alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Socialiştii şi Dodon vor face tot posibilul pentru ca Dodon să câştige un nou mandat prezidenţial, iar Dodon va folosi instituţiile de stat şi resursele statului pentru a reuşi“, a declarat Victor Gotisan, analist politic, pentru Balkan Insight.

Dodon, un binecunoscut rusofil, anunţa la sfârşitul anului trecut că ţara sa aşteaptă un credit de 300 milioane de dolari din partea Rusiei, banii urmând să fie folosiţi pentru finanţarea unor proiecte mari de infrastructură.

Banii ar urma să fie folosiţi mai ales pentru construirea de drumuri. În noiembrie, preşedintele anunţase că Moldova a cerut Rusiei un împrumut de 500 milioane de dolari.

În plus, Moldova va continua să primească anul viitor gaze naturale ruseşti via Ucraina în urma unui acord convenit de Moscova şi Kiev pentru tranzitul gazelor naturale din Rusia spre Uniunea Europeană pe teritoriul ucrainean.

Rusia anunţa în noiembrie că va reduce începând cu 1 ianuarie anul viitor tarifele gazelor pe care le vinde Moldovei, la mai puţin de o săptămână după câştigarea puterii în statul fost sovietic de către un guvern pro-rus.

Noul premier al Moldovei Ion Chicu anunţa în aceeaşi lună că ţara sa ar putea face o ìpauzăî în cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional. Guvernul minoritar socialist al lui Chicu a preluat puterea după ce fostul guvern pro-occidental a pierdut o moţiune de cenzură pe 12 noiembrie.

Comentariile şi acţiunile lui Chicu, inclusiv o vizită în Moscova, sugerează o reorientare către Rusia după demiterea guvernului pro-occidental anterior la numai cinci luni după ce acesta preluase puterea promiţând să lupte împotriva corupţiei. Dodon îl aşteaptă pe Putin la Chişinău în 2020, „anul Rusiei în Moldova“.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile