Logo Realitatea.md

Președinta CSM: Demisia judecătorului raportor în dosarul „Șor” și tergiversarea procesului de judecată nu au nicio legătură

27 Ianuarie 2021, 14:01 // Politica

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisia unei judecătoare de la Curtea de Apel Cahul din completul ce examina dosarul de condamnare a fostului manager al Băncii de Economii, Ilan Șor, pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Magistrata a convins membrii autorității de autoreglementare judecătorească că retragerea ei din sistem, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă, nu are legătură cu eventuala tergiversare a procesului imputată justiției moldovene, scrie Radio Europa Liberă.

 

Potrivit Luizei Gafton, președintă interimară a CSM, faptul că 45 de ședințe din totalul de 51 au fost amânate nu îi sunt imputabile judecătoarei în demisie. La criticile că dosarul este cam de mult timp pe rol la Cahul, președinta interimară CSM explică mai curând că ar fi vorba despre respectarea dreptului la apărare. E un potențial dosar ce ar putea ajunge la CEDO, iar magistrații ar încerca să evite o eventuală condamnare pentru nerespectarea acestui principiu, se arată convinsă Luiza Gafton.

„Se amână nu de-atâta că nu e judecătorul la serviciu, dar din cauza că nu vine unul, nu vine altul. O perioadă îndelungată a fost dosarul la expertiză. În viziunea noastră, dreptul la apărare i s-a asigura, i s-a respectat. Noi nu vedem legătura dintre dosarul acesta și demisia doamnei. Din tot ce am văzut eu acolo, rea-credința judecătorului nu rezultă. Doamna a solicitat demisia din temeiul că deja a obosit. Dar în viziunea mea, având în vedere durata îndelungată de aflare pe rol a acestui dosar, posibil judecătorul care va fi desemnat va depune toată diligența, tot efortul ca să participe la ședințe în cel mai scurt timp, ceea ce eu sunt convinsă că o să facă judecătorul ajuns în colegiul respectiv”, a precizat Gafton.

Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la 7 ani și jumătate de închisoare, dar instanța de fond l-a lăsat la libertate până la pronunțarea sentinței definitive.

Vezi și:

Cererea de demisie a judecătoarei-raportor în dosarul „Șor”, Nina Veleva, aprobată

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile