Logo Realitatea.md

Preşedinta Fundaţiei ”Open Dialog”, citată din nou de procurori. Ce urmează dacă refuză să se prezinte la audieri

24 Ianuarie 2019, 12:59 // Societate

Preşedinta Fundaţiei „Open Dialog”, Ludmila Kozlowska, a fost chemată iarăşi la audieri la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale din Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, pe numele ei a fost expediată o citaţie în care este anunţată să se prezinte la Procuratură pe 15 februarie, la ora 14.00.

Foto simbol

Potrivit citației, Kozlowska urmează să fie audiată „în cadrul unui dosar pornit pentru spălarea de bani de un grup organizat, spionaj și finanţarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale”. În citație se mai spune că procuratura cercetează activitatea Fundației „Open Dialogue” în Republica Moldova şi legăturile acesteia cu politicienii moldoveni.

Dacă Ludmila Kozlowska nu se va prezenta, procurorii ar putea cere aducerea ei la Procuratură, deoarece ea a ignorat şi prima citaţie. Ea a fost chemată la Procuratură pentru interogatoriu la 27 decembrie 2018. Kozlowska a scris atunci pe reţelele sociale că nu a primit personal citaţia şi a aflat despre ea de pe Internet. 

Amintim că la începutul lunii octombrie, Parlamentul a creat o comisie specială de anchetă, ce a cercetat activitatea Fundației „Open Dialogue” și imixtiunii acesteia în treburile interne ale Moldovei. O parte a raportului prezentat de comisie a fost secretizat. Însă în a doua jumătate a lunii decembrie, raportul a fost desecretizat şi publicat pe site-ul Parlamentului. Preşedintele comisiei, deputatul PDM, Igor Vremea, a spus că procuratura „trebuie să investigheze activitatea liderilor politici maia Sandu şi Andrei Năstase prin prisma trădării de Patrie”.

VEZI ȘI:

(doc) Raportul integral al comisiei „Open Dialog”, inclusiv paginile SECRETE, a ajuns în presă

Candu: ”Open Dialog” – un vehicul și o schemă a FSB-ului rusesc împotriva R. Moldova și a altor țări

PG, sesizată în cazul ”Open Dialog”. Maia Sandu și Andrei Năstase - vizați. Reacția PAS

(video) Raport în cazul ”Open Dialog”: Fundație finanțată de Rusia și legături cu Veaceslav Platon

Comisia de anchetă în cazul „Open Dialog” a finalizat raportul. Întrebările la care Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi trebuit să răspundă (video/doc)

(video) Maia Sandu a refuzat audierea în cazul ”Open Dialog”. Președintele comisiei: ”Era obligată de lege să se prezinte”

Primele informații colectate de comisia parlamentară de anchetă pe cazul „Open Dialog”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0315%
USD USD 17.4778 -0.1753%
RUB RUB 0.2737 -0.0730%
RON RON 4.0577 0.0074%
UAH UAH 0.7329 0.0546%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile