Logo Realitatea.md

Președintele AȘM și-a dat demisia! Ce motive au stat la baza deciziei lui Gheorghe Duca

29 Noiembrie 2018, 11:14 // Actualitate

Președintele Academiei de Științe a Moldovei și-a dat demisia. Deși decizia de a se retrage din funcție coincide cu procesul penal referitor la salariul său și cel al soției sale, Maria Duca, Gheorghe Duca spune că la baza acesteia stau mai multe probleme de sănătate cu care se confruntă.

"Suspiciunile și incertitudinea din jurul acestui caz îmi ridică tensiunea și glicemia și nu vreau să se repete situația cu problema de sănătate pe care am avut-o în luna mai", a spus Gheorghe Duca într-o adresare publică pentru colegi, plasată și pe site-ul oficial al Academiei de Științe. 

"Din păcate, în condițiile noilor reforme, experiența mea de manager nu mai este solicitată, sunt alte așteptări și alte prerogatrive", a adăugat Duca.

În același mesaj public, fostul președinte al AȘM și-a exprimat speranța că "în condițiile în care nu va mai fi persoană publică justiția va face dreptate și va avea o atitudine obiectivă și imparțială față de familia lui, pentru a pune capăt atacurilor și denigrărilor publice, făcute la adresa sa și a familiei". 
 
"Nu am răspuns niciodată la acestea, deoarece ar fi însemnat să mă implic într-o luptă cu morile de vânt. Rămâne pe seama celor care au făcut aceste declarații false. Dar vreau astăzi să menționez că nu mă consider vinovat, nu am făcut nici un fel de scheme și delapidări, dimpotrivă am consolidat proprietățile Academiei și nu am lăsat să fie privatizat nici un ar de teren. Și ultima, referitor la proprietăți. Mi-ași fi dorit... sau poate nu... ca tot ceea ce s-a scris în presă să ne aparțină. Bunurile materiale din proprietatea noastră le-am declarat oficial și aceste bunuri reprezintă averea acumulată pe parcursul a mai bine de 40 ani de viață în comun și de activitate a două persoane care am ocupat funcții și am beneficiat de salarii bune. Atât eu, cât și soția am susținut tezele de doctorat la vârsta de 25-26 ani, fiecare dintre noi la momentul căsătoriei avea apartament - eu în Chișinău și soția în St. Petersburg, la începutul anilor 90 am activat în Italia la Universitatea La Sapienza aproape 4 ani cu un salariu mai mult decât considerabil. Și, în fine - am avut părinți gospodari, care ne-au susținut și ne-au lăsat în moștenire bunurile acumulate de ei. Nu văd de ce se face atâta zarvă în jurul acestor lucruri. Dar astăzi cu atât mai mult nu doresc să mă îndreptățesc și nici nu vreau să termin pe această notă dureroasă pentru mine", a spus academicianul Duca.
 
Gheorghe Duca le-a mulțumit colegilor pentru colaborare, urându-le multe împliniri, putere de muncă şi un simţ de responsabilitate pe măsura cerinţelor actuale.

Președintele AȘM, Gheorghe Duca, și soția sa au acumulat anul trecut o avere de circa 1,4 milioane de lei și un automobil nou

Citeste tot despre: AȘM, demisie, duca, proces penal
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.0734%
USD USD 17.1929 -0.4182%
RUB RUB 0.2429 0.1237%
RON RON 4.0207 -0.0770%
UAH UAH 0.6382 -0.2501%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile