Logo Realitatea.md

Preşedintele Comisiei Europene infirmă folosirea "limbii moldoveneşti": O eroare administrativă regretabilă

28 Iunie 2018, 09:59 // Actualitate

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a răspuns la întrebarea adresată de către europarlamentarul Andi Cristea vizând existenţa "limbii moldoveneşti" ca profil lingvistic în procesul de consultare lansat de Comisia Europeană. Juncker confirmă existenţa unei greşeli în acest sens, acesta a infirmat folosirea "limbii moldoveneşti" în cadrul CE, informează TVR Moldova.

Foto simbol: El País

Europarlamentarul Andi Cristea semnalase, în luna mai a acestui an, că limba moldovenească, alături de cea română, poate fi selectată ca şi limbă de lucru pe site-ul Comisiei Europene, în secţiunea dedicată Consultării privind Viitorul Europei. Situaţia menţionată a fost remediată ulterior, Cristea solicitând la acel moment explicaţii şi precizări din partea preşedintelui Comisiei Europene.

În răspunsul pentru europarlamentarul român, Juncker confirmă existenţa unei greşeli: “Faptul că în consultarea on-line privind viitorul Europei s-a menţionat limba moldovenească este o eroare administrativă regretabilă, cauzată de o configurare greşită în sistem”. 

Referindu-se la raspunsul primit, Andi Cristea a comentat că, “instituţiile Europene au datoria să transmită întotdeauna mesajul corect, indiferent de context. Situaţia legată de existenţa limbii moldoveneşti pe siteul Comisiei a fost o eroare administrativă corectată în timp util, dar este esenţial ca asemenea greşeli să nu se repete pentru a nu legitima o serie de narative periculoase.”

Conform deciziei Curţii Constituţionale de la Chişinău, din decembrie 2013, limba oficială a Republicii Moldova este „limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, decizia conferind statut de normă constituţională Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în august 1991.

VEZI ȘI:

„Limba moldovenească” nu va mai apărea pe site-ul Comisiei Europene. Sintagma a fost eliminată

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile