Logo Realitatea.md

Președintele Dodon recomandă Consiliului Audiovizualului să-și revadă decizia cu privire la măsurile impuse presei

26 Martie 2020, 13:49 // Politica

Deși activitatea Consiliului Audiovizualului (CA), în calitatea sa de autoritate publică autonomă și garant al interesului public prin serviciile de radio și televiziune, este supravegheată de Parlament; președintele Igor Dodon și-a permis să-i recomande președintelui CA, Dragoș Vicol, să-și revadă dispoziția care a stârnit un val de critici, precum că prin ea s-ar dori instituirea cenzurii în presă. Asta chiar dacă însuși Igor Dodon a fost învinuit de opoziție că a dat indicații în acest sens.

„Decizia Consiliului nu este justificată, de aceea le-aș recomanda să o revadă, pentru că induc în eroare opinia publică. Instituțiile de presă care răspândesc informații false trebuie să fie penalizate, însă restul sunt îndemnate să informeze publicul din surse oficiale pentru a nu contribui la răspândirea panicii în legătură cu situația epidemiologică creată de coronavirus”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, cu precizare că „trebuie să respectăm libertatea presei”.

Amintim că, sub paravanul evitării stârnirii panicii printre cetățenii moldoveni cu privire la coronavirusul de tip nou, conducerea de vârf a țării de comun acord a dispus ca SIS să depisteze site-urile care publică știri false și să le blocheze. Până aici e bine, dar mai departe... președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, a emis o dispoziție prin care a înăsprit măsurile pentru a eficientiza așa-zisa luptă cu coronavirusul, făcând referire la indicația Comisiei pentru Situații Excepționale ale cărei decizii în stare de urgență se schimbă în funcție de situația epidemiologică și sunt lege. Instituțiile media din Republica Moldova sunt obligate să prezinte în programele de știri și în emisiunile de dezbateri doar informații confirmate oficial de autorități cu referire la Covid-19, iar moderatorii emisiunilor nu mai au dreptul să-și exprime opinia în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia.

CITEȘTE ȘI:

Vicol, întrebat despre cenzură, s-a răzbunat pe trecut: „Doamne fereşte să ne fi prins această pandemie cu Maia Sandu”

Presa din România scrie despre cum se instituie cenzura în presa de la noi: „Coronavirus vine și cu cenzură, nu doar cu blindate!”

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.4579%
USD USD 17.4521 0.2130%
RUB RUB 0.2364 -0.1267%
RON RON 4.3476 0.4482%
UAH UAH 0.6167 0.0324%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile