Logo Realitatea.md

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, denunțat la Procuratură de către Platforma DA (VIDEO)

07 Iulie 2020, 11:38 // Politica

Platforma DA a depus un denunț la Procuratura Generală prin care reclamă mai multe ilegalități comise de către președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, care, contrar atribuțiilor sale funcționale, ar fi permis autorităților nerecunoscute ale Transnistriei să ocupe teritoriile satelor Roghi, Vasilievca și Corjova, subordonate autorităților constituționale de la Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de către deputații Platformei DA, Stela Macari și Chiril Moțpan.

Foto Simbol

Denunțul se referă la faptul că Grigore Filipov, acționând contrar prevederilor art. 53 din Legea privind administrația publică locală, nu a întreprins nicio măsură menită de a menține integritatea teritorială a Republicii Moldova, în special a localităților din raionul în care acesta este președinte. Acesta nu a sesizat șeful statului și alte autorități competente pentru a lua măsurile necesare în vederea menținerii integrității teritoriale a Republicii Moldova, nu a sesizat inspectoratul de poliție privind asigurarea ordinii publice, înlăturarea obstacolelor create artificial pentru a îngrădi libera circulație și alte drepturi constituținale ale cetățenilor din localitățile Roghi, Vasilievca și Corjova.

Grigore Filipov, președintele raionului Dubăsari, declarase anterior pentru unele instituții media că „nu-și poate asuma responsabilitatea pentru ceea ce fac autoritățile anticonstituționale și că, ar fi o înțelegere între Dodon și Krasnoselski.

Stela Macari a afirmat că președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, ar deține și așa numita cetățenie a regiunii transnistrene. „Despre Igor Dodon şi docilitatea sa faţă de Putin cunoaştem demult, dar acum vedem cu câtă ușurință se transformă în sluga servilă a lui Krasnoselskii. Și nu de unul singur, ci „la pachet" cu Grigore Filipov, președintele raionului Dubăsari, demnitarul care deține și așa-zisa cetățenie transnistreană și care a jurat pe aşa-zisa „constituție" a Tiraspolului că va servi statul fantomă. Este mai mult decât clar pentru toți că Igor Dodon și-a promovat în funcții înalte doar persoane loiale regimului de la Kremlin (exemplul lui Filipov), inclusiv cu prețul amenințării securității statului şi integrității teritoriale pentru care mii de cetățeni, veteranii de război, au luptat cu arma în mână", a spus deputata.

Amintim că, de la începutul pandemiei, forțele separatiste din stânga Nistrului au instalat 37 de posturi ilegale de control în Zona de Securitate, teritorii, care sunt controlate printre altele de către autoritățile de la Chișinău.

Biroul Politici pentru Reintegrare a făcut nenumărate apeluri atât către forțele transnistrene, cât și OSCE pentru a interveni și a nu admite încălcarea acordurilor încheiate anterior privind libera circulație în Zona de Securitate, lucru ignorat de fiecare dată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.4006%
USD USD 16.7051 0.9512%
RUB RUB 0.2276 0.1320%
RON RON 4.0919 1.3750%
UAH UAH 0.6112 1.8836%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile