Logo Realitatea.md

Președintele raionului Ștefan Vodă riscă să fie demis din funcție. Ce a depistat ANI, după ce a inițiat un control (DOC)

27 Noiembrie 2020, 13:23 // Societate

Președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim, riscă să fie demis din funcție și să nu mai dețină dreptul de a avea vreo funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, după ce a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese.

Foto: stefan-voda.md

Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), dacă actul de constatare va rămâne în vigoare președintele raionului Ștefan Vodă va fi înscris și în Registrul Interdicțiilor.

Astfel, până a deveni președinte de raion, Vasile Maxim a fost director al unei societăți pe  acțiuni cu activitate în domeniul transportului rutier de călători, cu un capital social de peste 776 mii lei și 25 de rute regulate. În octombrie 2019, în calitate de director al firmei de transport, acesta depune o cerere către fostul președinte al raionului Ștefan Vodă în care solicită amânarea unui concurs, anunțat pentru atribuirea dreptului de deservire a două rute regulate raionale pe direcția Palanca – Ștefan Vodă și Copceac-Ștefan Vodă.

Ulterior, peste o lună, Vasile Maxim, este ales președinte de raion și renunță la calitatea de director al firmei de transport, dar își menține cele 5 038 de acțiuni în cadrul firmei. Astfel, acesta abrogă o dispoziție a fostului președinte de raion prin care era anunțat concursul pentru deservirea celor două rute. Prin urmare, ceilalți concurenți transportatori sunt eliminați din concurs și generează noi posibilități favorabile fostei sale firme de transport în eventualitatea organizării a altor concursuri pe viitor.

„În cadrul controlului, inspectorul de integritate a mai stabilit, că în august curent, președintele raionului Ștefan Vodă emite o dispoziție, pe care o semnează vicepreședintele raionului, prin  care se acceptă atribuirea spre deservire a două rute pe direcția Copceac-Ștefan Vodă aceleiași firmei de transport în care președintele raionului are interese economice”, se precizează într-un comunicat de presă.

Conform actului de constatare, inspectorul de integritate a decis că președintele raionului Ștefan Vodă a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin acțiunile sale întreprinse, manifestat prin faptul că nu a informat în scris ANI despre conflictul de interes real cu firma de transport, nu a soluționat conflictul de interese, a emis și semnat acte, inclusiv prin intermediul unei persoane terțe în favoarea firmei de transport cu care avea interese personale.

Actul de constatare poate fi contestat în instanța de contecios administrativ.

Precizăm că, Vasile Maxim, a fost ales președinte al raionului Ștefan Vodă, fiind înaintat de către PSRM.

Citeste tot despre: ANI, Ștefan Vodă, Vasile Maxim
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile