Logo Realitatea.md

Pretura Centru, acuzată de corupție după ce a refuzat să prelungească programul de activitate al restaurantului Smokehouse. Se cere intervenția Silviei Radu

07 Martie 2018, 16:18 // Societate

Administrația localului Smokehouse din centrul mun. Chișinău a acuzat Pretura sectorului Centru că refuză să reînnoiască autorizația de funcționare a localului după ora 22:00 din motive ”suspecte”. În zilele de luni până joi, localul activa până la 24:00, iar vineri și sâmbăta - până la 02:00. Autoritățile municipale însă au refuzat această solicitare din motiv că ”locatarii sunt indignaţi de comportamentul agentului economic”.

Foto: towelspacked.wordpress.com

Ping pong-ul a început în luna ianuarie curent. Până în prezent, funcționarii municipali au declarat că vecinii localului se plâng pe programul prelungit de la Smokehouse, iar berăria susține că plângerile verbale sunt în afara legii, se arată într-un comunicat de presă. 

Printre argumentele prezentate, Pretura citează un pretins conflict cu vecinii, dintre care toți sunt reprezentanți ai companiilor ce activează în aceeași clădire și au dat acordul în scris, conform legii, pentru ca Smokehouse să activeze în aceeași incintă. 

”Smokehouse a descoperit că membri a poliției municipale au sunat vecinii imediați a Smokehouse-ului și le solicitau să se întâlnească cu membrii preturii. Ei i-au informat că un reprezentant a preturii va veni să colecteze semnături pentru plângeri. E clar că persoanele în cauză încearcă să ridice un caz pentru viitor sau să îl fabrice pe cel trecut care, desigur, niciodată nu a existat. Este destul de evident că Smokehouse este vizat de către intențiile unor actori corupți de a ne reduce la tăcere și de a ne închide restaurantul”, susține administrația.

Cronologia evenimentelor:

#17 Ianuarie, 2018 – Echipa Smokehouse a aplicat pentru reînnoirea autorizației. Nu a fost oferită nici o recipisă care să confirme primirea documentelor astfel încât din punct de vedere legal nu a fost clar dacă dosarul de aplicare a fost acceptat.

#22 Ianuarie, 2018 – Echipa Smokehouse a mers la întrevedere cu dl Pretor Pavel Rusu pentru a stabili la ce etapă se află dosarul și a clarifica întrebările apărute. Dl. Pretor a enunțat îngrijorarea sa cu privire la vecini și a fost de acord să delege un membru al echipei sale pentru a confirma semnăturile colectate de către Smokehouse din partea vecinilor (în conformitate cu cerința de a activa după ora 23. 00 din „Regulamentul de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău” Secțiunea VI Paragraful 5)

#24 Ianuarie, 2018 – Reprezentantul Preturii, dl. Sergiu Adrian vine la Smokehouse și imediat invocă motivul plângerii vecinilor din blocul de peste drum. El afirmă că aceștia nu sunt mulțumiți de activitatea Smokehouse dar nu prezintă nici o dovadă confirmativă. În continuare dumnealui a precizat că va refuza autorizația dar că ”doar el și sectorul de poliție va verifica activitatea localului”, deci localul poate activa în continuare atâta timp cât nu vor interveni nici unul din ei. În timpul discuției, dumnealui a sugerat că va fi „binevoitor” la acest capitol.

#Între 24 Ianuarie și 1 Februarie 2018 – dl. Sergiu Adrian, întâlnindu-se pe stradă cu proprietarul Smokehouse, Vlad Shuleansky, reiterează intenția sa de a refuza autorizația localului dar continuă să ofere posibilitatea de a activa „fără ca el să ne observe”

#12 Februarie2018 – După un timp îndelungat în care în nenumărate apeluri telefonice nu a primit nici un răspuns, echipa Smokehouse a mers din nou la audiere cu dl Pretor Pavel Rusu. Acesta a indicat că încă analizează cazul în baza semnăturii vecinilor. În timpul discuției dumnealui face referire la cele 2 plângeri care au fost în cei 2 ani de activitate a Smokehouse, una anonimă și una ce viza huligani suporteri ai echipei de fotbal Irlandeze, care au venit la local în stare de ebrietate. Ulterior s-a aflat că aceștia nu au consumat la Smokehouse. Nici o altă plângere nu a fost înregistrată.

#22 Februarie, 2018 – 30 de zile au trecut de la prima întrunire cu Pretorul (35 zile din data aplicării). Nici un rezultat. Smokehouse e în așteptare și continuă să activeze în timp ce dosarul se procesează. Multiplele apeluri telefonice nu au adus nici un răspuns

#27 Februarie, 2018 – După multiple presiuni, un angajat al Preturii oferă o copie a documentului, care susține că a fost expediată prin poștă la 1 Februarie, refuzând extinderea autorizației. Pretura oferă ca explicație faptul că documentul a fost expediat pe adresa greșită cu 12 zile înainte ca Smokehouse să meargă a doua oară la audiere la pretor. Documentul oferit nu citează anumite legi sau motive pentru care autorizația este suspendată și face referință la plângeri din partea vecinilor, fără dovezi. Documentul a fost emis de către Vicepretorul Eugenia Graur.

#1 Martie, 2018 – Smokehouse este obligat să își perfecteze documente noi și pierde dreptul de a activa dupa ora 22:00 de îndată ce acestea sunt acceptate și printate.

În opinia Smokehouse, ”această situație reprezintă un caz clasic de interpretare subiectivă a legii pentru a forța o afacere să purceadă la nerespectarea acesteia și creează o oportunitate perfectă pentru taxe extra-judiciare ( a se citi: mită). Acest lucru este confirmat prin declarațiile dlui Sergiu Adrian și refuzul Pretorului de a oferi motive specifice pentru a nu extinde autorizația dată”. 

„În opinia Smokehouse, situația reprezintă un caz clasic de interpretare subiectivă a legii pentru a forța o afacere să purceadă la nerespectarea acesteia și creează o oportunitate perfectă pentru taxe extra-judiciare (a se citi: mită). Acest lucru este confirmat prin declarațiile dlui Sergiu Adrian și refuzul Pretorului de a oferi motive specifice pentru a nu extinde autorizația dată”, spun reprezentanții localului.

Poziția Preturii Centru:

”Locatarii sunt indignaţi de comportamentul agentului economic deaceea Pretura sectorului Centru a decis să nu avizeze pozitiv programul solicitat. Instituţia noastră activează pentru cetăţeni dar nu în detrimentul acestora.Mai jos vedeţi procedura parcursă în acest caz, şi deloc birocrată cum susţine agentul economic: Agentul economic, anume dna Ana Severin, s-a adresat pe data de 22 ianuarie 2018 în cadrul orelor de audienţă referitor la avizul privind orarul de activitateprelungit al cafenelei care activează pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 128/1.
În urma primirii cartelei de audienţă, la data de 26 ianuarie 2018, colaboratorul Secţiei social-economice, Sergiu Andrian, s-a deplasat la faţa locului.

Astfel, în discuţie cu locatarii blocurilor din preajmă s-a constatat că locatarii nu sunt de acord cu orarul non-stop al agentului economic.

De asemena, s-a discutat şi cu reprezentanţii cafenelei „SmokeHouse”, căruia i s-a adus la cunoştinţă că, conform Deciziei Consiliului Municipal Chişinău nr. 10/2 din 9 octombrie 2017 „Cu privire la aprobarea Regulamentului de desfăşurare a activităţii de comerţ în municipiul Chişinău”, cap. VI. Cerinţe privind regimul de lucru al comercianţilor alin. 3 lit. a este interzisă desfăşurarea activităţii de comerţ şi prestări de servicii în regim non-stop al oricăror unităţi comerciale amplasate în blocurile locative cu excepţia farmaciilor, şi alin. 5 regimul de lucru a unităţii comerciale poate fi prelungit peste limită cu avizul preturii dacă dispune de acordul gestionarului sau a proprietarilor din spaţiile locative direct învecinate şi acordul va menţiona explicit regimul de lucru cu care locatarii sunt de acord, precum şi le-a adus la cunoştinţă că locatarii nu sunt de acord cu orarul solicitat de dumnealor şi li s-a sugerat să găsească un numitor comun cu locatarii şi să prezinte Preturii sectorului Centru lista locatarilor cu semnăturile de accept pentru orarul prelungit, ceea ce nu s-a prezentat.

Astfel, la data de 01 februarie 2018, a fost expediat răspunsul cu avizul negativ al Preturii sectorului Centru cu argumentele de rigoare. Ulterior la data de 12 februarie 2018, reprezentanţii „SmokeHouse”, dl Şuleanschi Vladislav şi dl Smith David s-au adresat, repetat, în cadrul orelor de audienţă, unde li s-a solicitat, repetat, lista locatarilor cu acordul acestora.

În urma cererii din cadrul audienţei ,la data de 06 martie 2018, colaboratorul Secţiei social economice, Sergiu Andrian, s-a deplasat, repetat, la faţa locului unde a chestionat mai mulţi locatari ai blocurilor locative din perimetrul cafenelei, unde s-a constatat, în mod repetat, dezacordul locatarilor faţă de activitatea cu regim prelungit a agentului economic „SmokeHouse”.

Având în vedere cele expuse mai sus, agentul economic nu a depus o cerere privind prelungirea schemei de amplasare pe data de 17 ianuarie curent după cum afirmă în presă. 

Totodată, menţionăm că Pretura sectorului Centru a dat dovadă de receptivitate şi colaborare faţă de agentul economic „SmokeHouse” la solicitarea acestuia de a participa la tîrg de Hramul Oraşului Chişinău, de aceea considerăm că nemulţumirile, interpretările eronate, precum şi denigrarea angajaţilor Preturii sectorului Centru, pe site-uri de socializare şi în mass-media, expuse de agentul economic ca fiind nefondate. Nu este corect să învinuieşti o instituţie de corupţie când aceasta a dat dovadă de receptivitate şi a expediat răspunsul prompt şi fără tergiversări”. 

În acest context, administrația Smokehouse ține să precizeze că ”această situație va afecta substanțial operațiunile afacerii și va plasa Smokehouse în dezavantaj competitiv în comparație cu multe alte localuri din zone rezidențiale din centrul orașului care activează în orele târzii. Smokehouse este un contribuabil major la bugetul țării prin taxe (aproximativ 2,000,000 lei plătite în 2017) și prin locurile de muncă pe care le creează. Dacă localul va fi obligat să se închidă la 22:00, personalul va fi limitat, venitul și taxele plătite vor scădea și existența propriu-zisă a afacerii va fi pusă la bătaie”. 

Astăzi, 7 martie 2018, echipa Smokehouse anunță că se va întâlni cu primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu pentru a lua o decizie în acest sens. Într-un comunicat al instituției se menționează faptul că sunt invitați și angajații Preturii Centru din mun. Chișinău.

Smoke House SRL a fost fondat în Iulie 2014 de 3 prieteni, David Smith, Vlad Shuleansky, și Matt Stahlman și a fost deschis în Iunie 2015 după aproape un an de lupte cu autoritățile în acest proces. Încă din momentul apariției aceste idei, compania a mers pe principiul activității transparente, fără a oferi mită și care achită taxe și vine cu sugestii privind reformele necesare pentru a îmbunătăți mediul de afaceri din Moldova. Fiind o afacere care nu oferă mită nu înseamnă că Smokehouse va tolera hărțuire sau se va conforma unor reguli care nu se aplică altor afaceri din țară și consideră că doar vociferând și apărându-și propriile principii poate lupta cu o cultură a birocraților dominanți care se folosesc de poziția pe care o dețin doar pentru a se îmbogăți pe sine însuși.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9118 0.6867%
USD USD 18.0877 0.2389%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.1184 0.6599%
UAH UAH 0.6461 0.8743%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile