Logo Realitatea.md

Prevenirea și combaterea consumului de droguri, discutată pe larg de deputați, autorități responsabile și membri ai societății civile (VIDEO)

25 Iulie 2018, 18:18 // Societate

Comisia protecție socială, sănătate și familie a organizat, astăzi, audieri publice privind implementarea Legii cu privire la circulația substanțelor stupefiante, psihotrope și a precursorilor.

Foto: Educatie pentru Sanatate

La eveniment au participat deputați, reprezentanți ai autorităților responsabile de prevenirea și combaterea fenomenului, precum și membri ai societății civile.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco a raportat despre situația epidemiologică privind consumul de droguri și prevenirea fenomenului. Potrivit ei, numărul persoanelor consumatoare de droguri în Republica Moldova este de 11 661. Majoritatea sunt persoane tinere, cu vârsta cuprinsă între 19-35 de ani, inclusiv 7 % sunt femei. Cel mai frecvent sunt utilizate canabisul, cocaina și drogurile sintetice.

”Este în diminuare consumul de droguri printre adolescenți, precum și utilizarea drogurilor injectabile”, a spus raportoarea.

Șeful de direcție al Inspectoratului General de Poliție, Ion Țurcanu a menționat că, pe parcursul primului semestru al anului 2018, în Republica Moldova s-au înregistrat 634 de infracțiuni legate de droguri. La capitolul depistării capturilor mari de droguri au avut loc 149 de cazuri, comparativ cu 83 în anul trecut. Totodată, cazurile de contrabandă cu droguri au crescut de la 7 în anul 2017 la 23 în anul curent. Vârsta infractorilor este, de obicei, de peste 30 de ani. 

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Radu Rebeja a spus că în instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal prevenirea consumului de droguri este promovată atât la disciplinele obligatorii, cât și în cadrul disciplinelor opționale ”Educația pentru sănătate”, ”Educația moral-spirituală”. De asemenea, riscurile consumului de droguri, tutun și alcool au fost abordate  în cadrul orelor opţionale a disciplinei ”Educaţia pentru sănătate”, care este una dintre cele mai solicitate în rândul disciplinelor cu tangență spre promovarea unui mod sănătos de viață.

Potrivit datelor Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, în  perioada 01.01.2018 – 19.07.2018 au fost eliberate 576 de autorizații pentru importul substanțelor stupefiante, psihotrope şi a precursorilor acestora și 301 autorizații pentru utilizarea obiectivelor şi încăperilor destinate activităţilor legate de circulaţia substanţelor stupefiante, psihotrope şi a precursorilor acestora, în total 877 de acte permisive.

La rândul lor, deputații au adresat un șir de întrebări și au recomandat prevenirea și combaterea fenomenului, în conformitate cu legislația în vigoare. 

Procedura de audieri face parte din controlul parlamentar asupra implementării legislației. 

Citeste tot despre: audieri, comisia, deputați, droguri, prevenirea
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile