Logo Realitatea.md

Prevenirea suicidului, în atenția deputaților. Au aprobat raportul Comisiei speciale pentru elaborarea pachetului de modificări legislative

05 Iulie 2018, 14:01 // Politica

Raportul Comisiei speciale pentru elaborarea pachetului de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului a fost examinat și aprobat în ședința plenară de astăzi a Legislativului. Documentul a fost susținut de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

Foto Simbol: monitorulneamț.ro

Președintele Comisiei speciale, deputatul Vladimir Odnostalco a informat că, în cadrul ședințelor de lucru, a fost evaluată situaţia de ansamblu privind suicidul şi tentativele de suicid, au fost identificați factorii ce determină comportamentul suicidar al copiilor, tinerilor şi adulţilor. De asemenea, au fost evaluate serviciile de susţinere emoţională a populaţiei şi eficiența acestora. În final, au fost identificate soluţiile legislative ce ar îmbunătăţi cadrul legal existent şi ar conduce la prevenirea suicidului.

Potrivit raportorului, pe parcursul anului 2015, circa 697 de persoane (inclusiv 103 minori) au comis tentative de suicid, dintre care 343 de cazuri, cu implicarea a 10 minori, s-au soldat cu decesul persoanelor. În anul 2016, numărul acestora a crescut până la 815 cazuri de tentative de suicid, inclusiv 132 comise de minori. După criteriul de vârstă al victimelor suicidului sau tentativei de suicid, în majoritatea cazurilor acestea sunt copiii cu vârsta cuprinsă între 13-16 ani.

„Printre cauzele care au determinat maturii la suicid sunt situaţiile de conflict familial,  bolile incurabile, dragostea neîmpărtăşită, gelozia și situaţia financiară precară a familiei”,  a spus Vladimir Odnostalco.

Comisia specială a identificat un set de acte legislative care necesită a fi completate și modificate pentru a preveni acest fenomen. Printre recomandările Comisiei sunt promovarea politicii cu privire la sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor, prin integrarea serviciilor de sănătate mintală în medicina primară, consolidarea şi dezvoltarea reţelei de servicii de sănătate prietenoase tinerilor, cu aplicarea programelor ce ţin de promovarea unui mod de viaţă sănătos, deprinderi de viaţă etc. Alte concluzii prevăd reducerea accesului la mijloacele de sinucidere, responsabilizarea mass-mediei în prezentarea problemei, controlul strict asupra alcoolului și substanţelor psiho-active, asigurarea identificării precoce, tratamentul şi îngrijirea persoanelor cu tulburări psihice.

De asemenea, membrii comisiei recomandă realizarea unui studiu naţional calitativ al tentativelor şi cazurilor de suicid, instituirea serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru persoanele aflate în situaţii de criză şi risc suicidal, implementarea unui set unic de colectare şi prelucrare a datelor despre acest fenomen și  introducerea unui program de formare parentală/familială pentru frecventare de către viitoarele familii la depunerea actelor pentru înregistrarea căsătoriei.

Conform Hotărârii adoptate de Parlament, autoritățile responsabile vor raporta, peste 6 luni,  despre acțiunile întreprinse pe marginea recomandărilor.

De menționat că, Comisia pentru elaborarea pachetului de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului a fost creată în baza hotărârii Parlamentului din 24 martie 2017. Comisia este constituită din 9 membri, reprezentanți ai tuturor fracțiunilor și grupurilor parlamentare.  

Citeste tot despre: aprobat, comisie specială, minori, raport, suicid
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3167 0.6786%
USD USD 17.8504 0.4417%
RUB RUB 0.2734 -1.8665%
RON RON 4.0200 0.3294%
UAH UAH 0.7286 -0.0960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

24 feb, 13:43 //

Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul (FOTO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”