Logo Realitatea.md

Prim-ministrul insistă: Contestarea legii „creditului rusesc” este un atac politic, care va aduce un deficit bugetar de circa 4 miliarde de lei

04 Mai 2020, 10:05 // Actualitate

Premierul Ion Chicu califică contestarea legii privind Acordul de creditare dintre Republica Moldova și Federația Rusă drept „un atac politic”, iar în cazul în care această lege va fi declarată neconstituțională, atunci va fi nevoie din nou de rectificat bugetul de stat, cu o pierdere de 4 miliarde de lei. Declarația a fost făcută astăzi Chicu, după întrevederea tradițională avută cu șeful statului, Igor Dodon, și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Săptămâna aceasta, pe 7 mai, Curtea Constituțională va examina contestarea unor politicieni în ceea ce privește creditul rusesc. Eu continui să remarc că este un atac politic asupra acestui credit și în cazul când acest credit nu va putea fi accesat de vom avea deficiență în finanțarea unor cheltuieli, inclusă în rectificarea bugetului, votată în Parlament”, a spus Chicu.

Totodată, Chicu a precizat că dacă creditul rusesc va fi anulat, atunci Guvernul va trebui să vină în Parlament cu o rectificare în minus cu 4 miliarde de lei. „Acei care au pornit această aventură politică, să își asume responsabilitatea”, a mai punctat premierul.

Precizăm că, CCM a decis suspendarea Acordului de credit în valoare de 200 de milioane de euro din partea Rusiei, după ce mai mulți deputați au sesizat Curtea cu privire la unele prevederi, care se regăsesc în Acordul semnat, care ar defavoriza Republica Moldova și ar avea de suferit pe urma acestei decizii – economia statului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4080 -0.2841%
USD USD 17.1276 -0.3798%
RUB RUB 0.2417 -0.4940%
RON RON 4.0068 -0.3457%
UAH UAH 0.6320 -0.9715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile