Logo Realitatea.md

Prima țară din lume care „bate” COVID-ul cu ajutorul vaccinului

16 Februarie 2021, 17:55 // Actualitate

În Israel, vaccinarea a început să învingă coronavirusul. Pentru a convinge oamenii să se vaccineze, autoritățile i-au împărțit în două categorii: vaccinați și nevaccinați. La fel, populația a fost ademenită să se vaccinez în schimbul unor stimulente.

Israelul rămâne lider mondial în rata de vaccinare a populației împotriva coronavirusului: potrivit Ministerului Sănătății al țării, la data de 16 februarie, mai mult de 28% din populația totală și aproximativ 39% din  adulți au fost complet vaccinați. Acest lucru a fost realizat printr-un acord special cu Pfizer, anunțat de premierul Benjamin Netanyahu la începutul lunii februarie: până la sfârșitul lunii martie 2021, toți israelienii cu vârsta de peste 16 ani vor putea să se vaccineze cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

Ca parte a acordului, Israelul a devenit "un model internațional pentru vaccinarea rapidă a unei țări întregi", a explicat prim-ministrul. Pentru Netanyahu însuși, o campanie de vaccinare de succes este, de asemenea, o provocare politică care ar trebui să-l ajute să fie reales după alegerile parlamentare care vor avea loc pe 23 martie.

Una dintre cele mai mari organizații medicale din țară, Maccabi Clinic Network, care a vaccinat jumătate de milion de oameni în ambele doze, a raportat că doar 544 dintre ei - sau 0,1 la sută - au fost ulterior diagnosticați cu coronavirus. Comparând această incidență cu morbiditatea la un grup de control similar al persoanelor nevaccinate, Maccabi a calculat că eficacitatea vaccinului este de 93%.

Cu toate acestea, Ministerul israelian al Sănătății este alarmat de creșterea incidenței în rândul grupurilor mai tinere ale populației, care nu au avut timp să fie vaccinate. „S-a înregistrat o scădere clară a numărului de bolnavi gravi în vârstă de 60 de ani și peste”, se arată în raportul agenției din 14 februarie. „Cu toate acestea, numărul de pacienți în stare gravă în rândul grupurilor mai tinere este în creștere”.

Potrivit agenției, aproape 75% din persoanele diagnosticate cu COVID-19 în weekendul 12-13 februarie, au fost sub 40 și doar aproximativ 7% au fost peste 60.  

Israelienilor li s-au oferit, de asemenea, stimulente pozitive: din 21  februarie, guvernul va acorda cetățenilor vaccinați acces la săli de sport, piscine, hoteluri și instituții culturale. 

Cei care au fost vaccinați sau au trecut peste COVID, primesc un așa-numit pașaport verde. Acest document la va permite cetățenilor să meargă fără carantină în Grecia și Cipru.

Autoritățile au raportat că aceste măsuri au avut deja un efect, iar rata de vaccinare a crescut rapid.

Citeste tot despre: covid vaccin, vaccin
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile