Logo Realitatea.md

PRIMA discuție dintre PL, PLDM și blocul ACUM despre o eventuală colaborare. Ghimpu: ”E un bun început” (VIDEO)

05 Noiembrie 2018, 17:45 // Politica

Desemnarea unor candidați comuni în circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a fost subiectul principal de discuții dintre PL, PLDM și ai blocului ACUM format din PAS și Platforma DA. Cele patru partide și-au dat întâlnire astăzi, 5 noiembrie, la sediul liberal-democraților. Discuțiile au avut loc cu ușile închise.

Secretarul general al Platformei DA, Chiril Moțpan, a ținut să precizeze după ședință că nu este vorba despre negocieri între partidele parlamentare și cele extraparlamentare de opoziție, ci despre discuții în privința unor candidați comuni în circumscripții.

”Avem tot interesul pentru a salva țara, să ne unim forțele și aici am convenit într-un fel ca pe circumscripții să avem un candidat comun. Deocamdată, nu am ajuns la un numitor comun. Urmează să mai discutăm, este o primă discuție de acest gen. Interesul național ne obligă să venim cu o altă abordare. Este necesar să continuăm acest dialog. Nu negociem, nu acceptăm niciun fel de algoritmuri, distribuiri, se discută pe segmentul identificării celor mai buni candidați pe circumscripții, astfel încât să avem șansa de a câștiga în cât mai multe circumscripții”, a declarat Moțpan.

Președinta PAS Maia Sandu, a spus că blocul ACUM va sprijini doar persoane integer. Potrivit acesteia, candidații ar trebui să treacă testele de integritate și meritocrație.

”Am reiterat poziția noastră, noi putem să sprijinim în această campanie electorală doar oameni care au făcut dovada integrității. Toți cei care vor să coordoneze cu noi numirea candidaților în campanie electorală trebuie să treacă prin filtrul integrității – Parlamentul curat. Al doilea criteriu pentru noi este meritocrația. Noi vrem să venim la cetățeni cu candidați care au făcut dovada integrității și care s-au dovedit a fi cei mai buni în cadrul competiției”, a spus Maia Sandu.

Fiind întrebată despre declarațiile lui Mihai Ghimpu, care s-a arătat indignat de testul de integritate impus de PAS și PPDA, Maia Sandu a spus: ”Nu mă surprinde, dl Ghimpu a făcut mai multe declarații dure la adresa mea. Vom face front comun cu cei care sunt gata să prezinte oameni integri și cei care nu se tem de Parlamentului curat și vor să treacă acest test de meritocrație”.

La rândul său, președintele PLDM, Tudor Deliu, s-a arătat onorat că discuțiile au avut loc la sediul partidului, menționând că discuțiile la acest subiect vor continua.

”Azi a fost o primă discuție despre ceea ce ne propune noi să facem la viitoarele alegeri și cred că discuțiile se vor prelungi, iar până la urmă să găsim o soluție pentru a nu dispersa electoratul de dreapta. Inițiativa a fost făcută de domnul Ghimpu pe rețelele de socializare, e normal să te așezi la masă și să discuți despre viitoarele activități”, a spus Tudor Deliu.

Cât privește filtrele de integritate, Deliu a spus: ”PLDM este gata să treacă prin orice filtru deoarece demult s-a salubrizat. Nu ne temem de filtrele de integritate, suntem gata să trecem și Parlamentul curat și să ne așezăm împreună la comisia de meritocrație și să vedem care sunt cei mai buni candidați pentru a fi plasați în circumscripțiile electorale”.

La final, președintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că ideea partidului pe care îl conduce, și anume de a coordona participarea pe circumscripții, a fost susținută de către participanții la discuții.

”Ideea PL de a coordona participarea pe circumscripții a fost susținută, rămâne să stabilim criteriile. E un bun început, urmează să discutăm mai departe. Trebuie să conștientizăm că nu putem să ne permitem să avem o putere pro-rusă, o putere pe care o avem și azi (…) Filtrul de integritate îl are societatea civilă – Parlamentul curat, noi acum nu vorbim de filtru de trecere, dar de coordonarea candidaților pe circumscripții. Sigur că noi toți trebuie să depunem efort ca un candidat X sau Y să fie bun, așa încât să câștigăm pe circumscripții, să nu ne batem între noi”, a spus Mihai Ghimpu.

Partidul Liberal ar urma să vină săptămâna viitoare cu un răspuns în urma discuțiilor purtate astăzi între reprezentanții PLDM, PAS și PPDA.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile