Logo Realitatea.md

Prima femeie-candidat la funcția de deputat la alegerile din 20 octombrie, înregistrată oficial în cursa electorală

05 Septembrie 2019, 17:17 // Politica

Svetlana Popa, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr.33, Chișinău, suburbii, a fost înregistrată oficial în cursa electorală. Grupul de inițiativă al candidatului socialist a depus la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Uninominale nr.33 un număr de 19 liste de subscripție completate, conținând 543 de semnături ale susținătorilor.

foto: socialistii.md

„În cadrul verificării actelor prezentate a fost întocmită nota informativă privind rezultatele verificării, în mod vizual și electronic, a autenticității datelor din 17 liste de subscripție, selectate de către grupul de inițiativă, conform căreia (...) au fost considerate valabile 451 semnături ale susținătorilor.

Având în vedere situația reținută privind corectitudinea și deplinătatea actelor prezentate și numărul semnăturilor valabile colectate ale susținătorilor, CECEU nr.33 municipiul Chișinău constată posibilitatea înregistrării dnei Popa Svetlana în calitate de candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019 din partea Partidului Socialist din Moldova”, se arată în hotărârea CECEU nr.33 din 3 septembrie 2019.

La alegerile parlamentare din 24 februarie curent, Svetlana Popa a fost candidatul PSRM în circumscripția uninominală nr.32 din municipiul Chișinău, care includea localitățile Bubuieci, Budești, Ciorescu, Colonița, Condrița, Cricova, Cruzești, Ghidighici, Grătiești, Stăuceni, Tohatin, Vadul lui Vodă și Vatra.

Anterior, Svetlana Popa a fost președinta fracțiunii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova în Consiliul Municipal Chișinău și deputată în Parlament din partea PCRM. O anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din 2010 arată că aceasta a uitat să declare un automobil Nissan Maxima, cumpărat în 2003 pe care îl avea în proprietate.

Potrivit presei, Popa a utilizat poziţia de serviciu în interes de partid prin promovarea privatizării posturilor municipale de televiziune „Euro TV” şi radio „Antena C”.

În martie 2010 presa a scris că Popa a fost implicată în scheme dubioase de acaparare a mai multor imobile, care au adus prejudicii de zeci sau sute de milioane de lei bugetului public.

Deja în 2015, Svetlana Popa a candidat pe listele PSRM la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. În campania electorală din același an, aceasta a făcut donații în valoare totală de 85.000 de lei.

Circumscripția nr. 33, mun. Chișinău (suburbii)

În circumscripția electorală uninominală nr. 33, Chișinău, suburbii, a depus actele privind înregistrarea grupurilor de inițiativă un număr de tocmai 13 potențiali candidați.

Anterior, solicitată de Realitatea.md, secretarul Consiliului electoral al circumscripţiei electorale uninominale nr. 33, Raisa Stoica, a menționat că dintre aceștia, doar candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de deputat, Svetlana Popa, a prezentat deja listele de subscripție cu semnăturile necesare. Astfel, Consiliul electoral urmează să ia o decizie în privința înregistrării sau neînregistrării candidatului.

În circumscripția nr. 33 au depus cereri de înregistrare a grupului de inițiativă următorii candidați:

 • Oleg Brega - candidat independent;
 • Erica Zucec - Partidul Verde Ecologist;
 • Svetlana Popa - Partidul Socialiștilor din Republica Moldova;
 • Lidia Grozav - candidat independent;
 • Tudor Deliu - Partidul Liberal Democrat din Moldova;
 • Veaceslav Nedelea - Partidul Democrat din Moldova;
 • Nicolae Alexei - candidat independent;
 • Sveatoslav Mihalache - Partidul Unității Naționale;
 • Mihai Godea - Partidul Acțiunea Democratică;
 • Ion Leașcenco - Partidul Popular Românesc;
 • Vasile Năstase - Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”;
 • Boris Volosatîi - Partidul „Democrația Acasă”.

Amintim că, în circumscripția nr. 33 care include localitățile Băcioi, Codru, Durlești, Sângera și Trușeni, toate suburbii ale capitalei, mandatul de deputat a rămas vacant după ce învingătorul alegerilor din 24 februarie 2019, președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a ales funcția de ministru al Afacerilor Interne, funcție incompatibilă cu cea de deputat în Parlament

Amintim că Svetlana Popa este cel de-al treilea candidat înregistrat oficial în calitate de candidat din partea celor patru circumscripții uninominale, până acum fiind înregistrat democratul Ghenadie Verdeș în circumscripția nr.17, Nisporeni, și Vitalii Evtodiev din partea PSRM în circumscripția uninominală nr.48, stânga Nistrului.

Vedeți și:

El este singurul candidat la funcția de deputat înregistrat OFICIAL! Câți pretendenți speră la un mandat în fiecare din cele patru circumscripții

Candidatul PSRM în circumscripția nr.48, stânga Nistrului, înregistrat oficial în cursa electorală. Va fi primul în buletinul de vot

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.0890 -0.2117%
USD USD 17.6890 0.2232%
RUB RUB 0.2781 -0.1795%
RON RON 3.9937 -0.2971%
UAH UAH 0.7229 0.1108%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile