Logo Realitatea.md

Prima rundă de negocieri în formatul 5+2, de la instaurarea noii puteri, începe în această săptămână la Bratislava

07 Octombrie 2019, 10:16 // Politica

O reuniune a negocierilor pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2" va avea loc la Bratislava pe 9 și 10 octombrie 2019. Negocierile vor fi găzduite de președintele OSCE în exercițiu,  ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, și Franco Frattini, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Slovaciei pentru reglementarea transnistreană.

Foto: inc.com

Întâlnirea, denumită oficial „Conferința Permanentă pe probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2", va reuni reprezentanți ai părților – Republica Moldova și Transnistria, mediatorii din partea OSCE, Federația Rusă și Ucraina, precum și observatorii la  negocieri  – Uniunea Europeană și Statele Unite. La întâlnirea în formatul „5+2"  va fi examinat stadiul de implementare a măsurilor de consolidare a încrederii convenite în cadrul pachetului „Berlin-plus"și vor fi analizate posibile chestiuni prioritare noi și complementare pentru măsuri suplimentare de consolidare a încrederii

Negocierile pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2" vor avea loc în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace la Bratislava. Joi, 10 octombrie, va avea loc un briefing de presă privind rezultatul negocierilor în formatul „5+2", Sala de Congres a ministerului, ora 11.00 (ora Bratislavei), 12.00 (ora Chișinăului).

Negocierile date, găzduite de președinția slovacă a OSCE, sunt primele de când puterea a fost preluată la Chișinău de către coaliția dintre PSRM-ul pro-rus și blocul pro-european ACUM, în luna iunie.

Prim-ministra Maia Sandu a dat asigurări joi că, la Bratislava, „R. Moldova nu va semna niciun document care să contravină intereselor naționale”. Maia Sandu a răspuns astfel și unei acuzații a fostului premier Pavel Filip, actual președinte al Partidului Democrat, despre faptul că s-ar pregăti semnarea de documente controversate „prin care se încearcă a crea două entități de drept distincte” într-un viitor stat reunificat.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile