Logo Realitatea.md

Prima ședință de judecată în cel de-al doilea dosar deschis pe numele lui Vlad Filat a fost amânată

31 Ianuarie 2019, 15:27 // Societate

Prima ședință în cel de-al doilea dosar în care este învinuit fostul premier Vlad Filat, programată în prima instanță pentru azi, 31 ianuarie, a fost amânată. Aceasta după ce unul dintre judecătorii completului, Valentina Garabajiu, a declarat abținere.

Foto simbol

Nu se cunosc motivele care au făcut-o pe Valentina Garabajiu să ia o asemenea decizie, cert este faptul că judecătorul care i-a examinat cererea le-a considerat pertinente și a acceptat-o.

Avocatul fostului premier, Victor Munteanu, a precizat că președintele instanței a decis ca dosarul să fie examinat de un complet format din trei judecători și nu de unul singur, aceasta deși dosarul se afla la etapa examinării în primă instanță.

Vlad Filat nu a fost prezent la ședința de judecată. O nouă ședință a fost fixată pentru săptămâna viitoare, 6 februarie, ora 10:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Noul complet de judecători care va examina dosarul este format din Djeta Chistol, președinta completului, Tatiana Bivol și Olga Iftodi.

Realitatea.md amintește că în noul dosar Vlad Filat este învinuit de spălare de bani. Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada anului 2013, fostul premier, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Mai multe despre materialele cauzei la etapa actuală citiți aici.

În prezent, fostul premier se află în custodia Penitenciarului nr.13 din capitală, după ce a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă. El a fost lipsit de imunitate parlamentară în octombrie 2015 și a fost luat sub strajă din plenul legislativului după ce omul de afaceri și primarul orașului Orhei, Ilan Şor, a depus un autodenunț la Procuratură, declarând că i-ar fi oferit acestuia 250 de milioane de dolari, dar și mai multe bunuri în schimbul unor servicii în perioada când condamnatul a fost premier.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.4602%
USD USD 17.7719 0.7357%
RUB RUB 0.2786 0.7231%
RON RON 4.0068 0.3330%
UAH UAH 0.7293 0.8435%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”