Logo Realitatea.md

Prima zi de admitere la studii de licență în Moldova: Candidații au făcut cozi la universitățile din Chișinău (Reportaj video, foto)

24 Iulie 2017, 16:00 // Societate

Se văd în viitor diplomați, judecători, medici sau psihologi de succes, iar astăzi au făcut primul pas spre realizarea visurilor. Mii de tineri s-au grăbit să depună dosarele chiar în prima zi de admitere la studiile superioare. Cei mai mulţi speră să obțină un loc finanțat din bugetul de stat, mai ales că taxele sunt astronomice la unele facultăți, depășind, în unele cazuri, 30 de mii de lei. În acest an, universitățile din Republica Moldova oferă peste 15 mii de locuri la 158 de specialități.

Embed:

La Universitatea de Stat din Moldova coada s-a format dis-de-dimineață. Emoționați, tinerii au semnat cererile de admitere cu emoții, dar și cu încrederea că vor schimba pe viitor lucrurile în țară.

Nicoleta Lachi a venit de la Bălți. Se vede studentă la facultatea de Drept, iar ulterior, îmbrăcată în mantia de judecător. Doar aşa va putea lupta cu flagelul corupţiei, spune fata.

„Am depus actele la facultatea de drept la mai multe universități. Vreau ori buget, ori la contract. Aș vrea puțin să schimb ceva în Moldova, pentru că de pe acum situația nu este prea bună, vreau să devin judecător, ca să fie pe drept totul. Dreptate fără corupție, corupția acuma ne mănâncă până la zero”, sune Nicoleta.

Cătălina Budurin din Florești a absolvit liceul cu o medie mai mare de 9. Ar fi putut aplica cu ușurință la o universitate din exterior, dar a ales să rămână acasă, pentru a fi mai aproape de cei dragi. Crede că și în Moldova își va putea realiza visul. 

„Aș vrea să devin un specialist în diplomație, în relații publice, depinde de oportunitățile pe care le voi avea în viitor. Am ales o universitate din țară, nu peste hotare, deoarece am posibilitatea să rămân aici și de ce nu?”, a spus Cătălina.

La Universitatea de Stat tinerii pot alege între 80 de specialități, predate la 13 facultăți. Taxele pentru studii variază aici între cinci și zece mii de lei, cele mai scumpe fiind facultățile de drept și ştiinţe economice. Chiar dacă admiterea a început deja, responsabilii din cadrul USM declară că o fac cu ochii închiși, deoarece nu știu încă numărul locurilor finanțate de la buget.

„Până acum nu avem planul de admitere pe care trebuie să-l primim de la Minister și de aceea, din păcate, admiterea o începem cu ochii închiși cu speranța că acest plan îl vom obține în curând. Perioada de admitere este 24 iulie - 31 iulie, la data de întâi august vor fi anunțate rezultatele preliminare, după care, la prezentarea actelor în original, va fi emis ordin de admitere”, a declarat Viorica Gladchii, secretară a comisiei de admitere la USM.

Coadă mare a fost și la Universitatea de Stat de Medicină și Farmaceutică "Nicolae Testemițanu", în pofida taxelor astronomice la unele specialități. Candidații admiși la studii în bază de contract vor trebui să scoată din buzunare între 28 și 32 de mii de lei. Unii tineri își pun speranță doar pentru locurile bugetare, deoarece taxele percepute sunt prea mari pentru ei. 

„Vreau să depun actele la medicină generală și îmi aștept rândul. Media generală e de 8,15 și BAC-ul 8,5, însă, după media generală, cum o socot ei, am 9,41. Sper să reușesc la buget și, dacă nu nimeresc la buget, atunci la contract. Prețul contractului la medicină generală e de 28 de mii 800 lei, este puțin costisitor, pe lângă asta trebuie să achit căminul și traiul”, spune o candidată la admitere.

„Eu vreau la facultatea de Stomatologie și Terapie. Noi suntem din regiunea transnistreană, notele se transformă și media este 9,05. Vreau la buget, dacă nu reușim, venim la anul”, spune o altă tânără care vrea să învețe la USMF.

Responsabilii din cadrul Universității susțin că taxele afișate sunt argumentate, deoarece lecțiile practice pentru viitorii medici sunt costisitoare.

„Prețurile la contract nu s-au mărit, au rămas aceleași de anul trecut, dar vreau să vă zic că cheltuielile pentru instruire, cărțile sunt foarte scumpe la facultățile de medicină și farmacie și oferim studenților o bază de date foarte impunătoare, biblioteca medicală care pune la dispoziția studenților niște manuale foarte dotate, de ultimă oră, de peste hotarele țării și de aceea cred eu că prețurile la USMF nu sunt mai mari, în comparație cu prețurile din Ucraina, Rusia, România sau țările din Europa”, susține Diana Uncuță, secretară a Comisiei de admitere de la USMF.

Universitatea de Medicină și Farmaceutică oferă în acest an 690 de locuri, dintre care 425 sunt finanţate din bugetul de stat.

În Republica Moldova sunt 30 de instituţii de învăţământ superior dintre care 18 sunt publice, iar 12, private. Potrivit Planului de admitere aprobat de Guvern, în acest an, peste 4.800 de locuri sunt fără taxă de studii, cu 1088 mai puţine decât în 2016. Cele mai multe locuri fără taxă, peste 1.350, sunt la facultăţile de Ştiințe ale educației.

Citeste tot despre: admitere, admitere 2017, USM, USMF
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)