Logo Realitatea.md

Primăria capitalei cere ajutor de la Guvern, pentru deszăpezire! Armata Națională, GATA să intervină cu militari și tehnică specială

11 Ianuarie 2019, 12:27 // Actualitate

De ieri, ninge fără oprire, iar grosimea stratului de zăpadă a ajuns în capitală la 15 cm. Precipitații abundente au căzut pe teritoriul întregii țări. Astfel, a fost oprită circulația transportului de mare tonaj pe segmentul Câșlița Prut - Giurgiulești. Totodată, postul vamal Sculeni, a sistat circulația transportul de mare tonaj, pentru a nu crea blocări pe traseu.

Foto simbol

În zona centrală în special porțiunea de drum Troița Nouă este restricționat accesul pentru autovehiculele de tonaj mare, în vederea evitării blocării traseului.

Datele au fost prezentate la Comisia pentru Situații Excepționale, convocată azi de ministrul Chiril Gaburici. Autoritățile au decis să instituie celula de criză.

Potrivit responsabililor, în prezent, trasee naționale blocate nu avem, dar se circula peste tot în condiții complicate, de iarnă. Astfel, la școală nu au ajuns azi 224 de levi din raioanele Nisporeni, Călărași și Hâncești. Asta din cauza stării tehnice a unităților de transport a copiilor. 

Se circulă greu dinspre satul Doina spre centrul raional Cahul. În prezent, drumarii lucrează pentru a debloca localitatea.

Parția sunt deconectate de la energia electrică șase localități din raioanele Criuleni, Cahul și Cimișlia, a anunțat Mihail Harabagiu, șeful IGSU.

Potrivit lui Gheorghe Cavcalicu, șed adjunct al IGP, intrarea transportului de mare tonaj în capitală va fi interzisă dacă va fi înregistrat trafic mare. În ultimele 24 de ore, în țară s-au înregistrat 105 accidente rutiere. În urma a cinci dinte ele, mai multe persoane au fost traumatizate.

Viceprimarul municipiului Chișinău, Nistor Grozavu a menționat că în capitală lucrările continuă cu tehnică din dotare, însă cea pe care o au este insuficientă.

"Cu mare greu facem față. Dacă nu ar fi poliția, nici nu am putea deszăpezi, sunt echipaje care însoțesc. Noi numai rueușim un drum magistral să îl curățim și din urmă trebuie să intervenim încă o dată. De aceea, rugăm, d-le ministru, să ne ajutați cu tehnică, chiar și lucrători care ar putea să ne ajute", a spus Grozavu.

"Material antiderapant noi avem suficient, dar tehnica ne dă de gol. Dacă temperaturile vor fi în scădere, există pericolul ca în continuare să se depună un strat de gheață, zăpada rămânând deasupra poate duce la blocări destul de mari ale arterelor de transport", a menționat Nistor Grozavu.  

O să ne implicăm, să vă ajutăm, a fost răspunsul lui Chiril Gaburici pentru Nistor Grozavu.

Totodată, Armata Naţională s-a declarat pregătită să intervină cu militari şi unităţi de tehnică specială pentru lichidarea consecinţelor ninsorilor abundente.

Potrivit  comandantului Armatei Naţionale, general de brigadă  Igor Cutie, armata este gata să intervină în sprijinul autorităţilor publice locale cu peste 500 de militari şi unităţide tehnică cu capacitate de trecere sporită pentru intervenţii în condiţii de zăpadă abundentă.

Totodată, în unităţile din garnizoanele militare din sudul, centrul şi nordul ţării, au fost create echipe mobile, care pot fi implicate la necesitate la deblocarea şi deszăpezirea localităţilor şi drumurilor naţionale.

Centrul Operaţional de Comandă al Armatei Naţionale menţine legătura permanentă  cu Centrul Operațional de Dirijare în Situații Excepționale al IGSU în vederea coordonării  eventualelor lucrări de deszăpezire.

În țară funcționează echipe mixte de ofițeri IGSU, IGP și responsabili de la Administrația de Stat a Drumurilor pentru a preveni situațiile de risc. Ministrul Economiei și Infrastructurii Chiril Gaburici a îndemnat responsabilii de gestionarea situației să conlucreze în cadrul Celulei de Criză formate, fiind una funcțională și eficientă. Șeful IGSU Mihail Harabagiu a accentuat atenția asupra faptului că în această după amiază copii care au mers la școală, trebuie să se întoarcă în siguranță, iar în localitățile unde au funcționat microbuzele școlare acestea trebuie monitorizate pentru evitarea blocarea pe trasee. Mai mult, oficialul a menționat că IGSU este gata să acorde tot suportul necesar pentru ca ambulanțele să poată ajunge la pacienți, în special pe porțiuni de drumuri mai dificile. În continuare autoritățile îndemnă oamenii să evite călătoriile și să asculte mesajele și buletinele informative. În situații de urgență persoanele pot apela pentru ajutor la Serviciul 112.

Toți cei care nu au necesitate de urgență să iasă cu unitățile personale de transport, ar fi bine să se opresscă un pic, astfel ca să putem interveni pe toate drumurile naționale și locale, ca să le curățim în regim de urgență și să asigurăm trecere în punctele importante, în spitale și altele.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5865 0.0029%
USD USD 18.2036 -0.0549%
RUB RUB 0.2888 0.3475%
RON RON 4.3572 0.0712%
UAH UAH 0.6941 0.4196%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile