Logo Realitatea.md

Primăria vrea să afle vinovatul de starea proastă a bd. Ștefan cel Mare. „Până la urmă, una din părți va fi vinovată, problemele sunt vizibile”

11 Noiembrie 2019, 16:37 // Actualitate

Cea de-a doua fază de expertiză a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt va începe în această seară, cu începere de la ora 21:30. Aceasta presupune tăierea în preajma stațiilor de așteptare a transportului public a unor casete cu diminsiunea de 1m x 1,6m de astfalt și extrgerea straturilor până la o adâncime de 1,5m, pentru a afla motivele care au dus la denivelări. Pentru prima dată, autoritățile își propun nu doar să extragă straturile, dar și să restabilească stratul de asfalt timp de o noapte.

Despre aceasta a anunțat în cadrul ședinței operative a Primăriei, șeful Direcției generale transport și căi de comunicații, Adrian Boldurescu. Potrivit lui, prima fază a expertizei, deja a fost finalizată fără careva incomodități, însă începând de deseară, participanții la trafic vor avea unele incomodități, circulația rutieră urmând a fi parțial îngrădită.

Potrivit lui, „este pentru prima dată când se face așa ceva”, iar astfel, autoritățile locale speră să se poată încadra în graficul de execuție stabilit de câte patru probe pe noapte, în total urmând a fi prelevate 14 asemenea probe pornind de la rondul cu Ion Creangă spre centrul capitalei. Zonele unde vor fi preluate probele deja sunt marcate cu roșu.

„Ne-am pus în plan ca dimineață deja să fie așternut și asfaltul, ca să nu aibă de suferit traficul, dar, ținând cont că este pentru prima dată, dacă nu o să ni se primească așa cum am planificat, rugăm și noi puțină înțelegere. Vrem să facem tot lucrul într-o noapte - de la tăiat, extracția, verificarea fundației, cât și restabilirea înapoi a stratului de asfalt. Eu sper că o să ne reușească, dar vedem”, a declarat Boldurescu deja după ședința operativă.

După cum a mmai spus funcționarul, această expertiză a fost solicitată chiar de compania „Delta” care a executat lucrările de reparație a bulevardului și trebuia făcută încă în 2017.

„Această expertiză a fost cerută de către compania care execută lucrările încă în luna iulie 2017. Atunci au apărut primele probleme, au fost nenumărate ședințe și doar acum am reușit să facem această expertiză. Ea ne va permite pentru a lua măsuri cu defecțiunile care sunt și de a putea fi folosiți acei bani care reținuți pentru garanția bancară”, a declarat șeful Direcției transport.

„Noi am solicitat tot spectrul de cerințe de la expertiză, inclusiv procedura de îngheț-dezgheț care durează până la 60 de zile, dar eu sper că deja în vreo două săptămâni noi vom cunoaște cu o aproximație de 95% care este problema”, a conchis Adrian Boldurescu precizând că „una din părți va fi vinovată până la urmă. Problemele sunt vizibile”

Prelevarea probelor de expertiză vor costa în jur de un milion de lei, dar vor putea debloca alte zeci de milioane.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3895 -0.2285%
USD USD 17.2619 0.2014%
RUB RUB 0.2426 -0.8987%
RON RON 4.0083 -0.3034%
UAH UAH 0.6355 0.2840%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile