Logo Realitatea.md

Primarii au protestat față de inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale. Expert-Grup a venit cu o propunere către autoritățile centrale

28 Noiembrie 2020, 11:35 // Economie

Zeci de primari localitățile țării au protestat ieri în fața Ministerului Finanțelor, iar ulterior au mers la Guvern, unde au cerut autorităților să renunța la ideea de a introduce limite pentru taxele locale.

Foto: independent.md

Manifestația aleșilor locali a început protestul în fața sediului Ministerului Finanțelor, acolo unde reprezentanții CALM, organizatorul manifestației, au declarat că dezaprobă și resping cu fermitate această inițiativă repetată, care consideră că „vine din partea unor cercuri obscure, foarte înguste de interese”.

„Este deja a patra oară când vine o astfel de inițiativă din partea Guvernului, pe parcursul ultimilor 7 ani. Considerăm că această inițiativă este contrară Constituției RM și deciziei Curții Constituționale, iar colegii de la Ministerul Finanțelor interpretează eronat legea. Vrem să vedem avizul Minsiterului Justiției asupra acestui aviz și pe cei care-și vor pune semnătură pe el, având în vedere că Ministerul este un organ responsabil de constituționalitatea acestui act, deoarece CCM, în opinia noastră, în 2014 a spus foarte și foarte clar că Guvernul nu poate stabili plafoane maximale, poate stabili doar reguli, criterii și principii“, a spus Viorel Furdui, directorul executiv al CALM, scrie independent.md.

Acțiunea autorităților centrale de plafonare a taxelor locale a fost condamnată și de primari, care au declarat că impozitele colectate de la agenții economici sunt principalele surse de formare a bugetelor locale, şi aşa modeste, pentru a putea gestiona eficient o localitate.

Într-o reacţie, Ministerul Finanţelor a declarat că este deschis pentru discuţii pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală şi vamală pentru anul 2021.

Cu referire la inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale, „Expert-Grup” a venit cu recomandarea către autorități de a retrage această măsură, pentru anul 2021, însă să înceapă pregătirile unor măsuri, împreună cu Autoritățile Publice Locale (APL), de asigurare a stabilității mediului de afaceri pentru anul 2022.

„Implicațiile în regimul de taxe au un caracter complex care afectează mediul de afaceri, nivelul de finanțare a APL-urilo, precum și raporturile politice și administrative dintre nivelul central și local. Prin urmare, orice intervenție în sistemul de taxe, inclusiv cel local, nu poate avea loc fragmentar, fără a ține cont de întreg spectrul de implicații. În al doilea rând, nu este bine ca modificările să aibă loc de pe poziție de forță, ci să se bazeze pe o colaborare și cooperare cu APL-urile, pentru a găsi cea mai bună soluție. De asemenea, în acest context este bine să se pornească de la premisa ca politicienii și administrațiile de la nivel local sunt la fel de responsabile ca și cele de la nivel central.

Astfel, ținând cont de aceste observații, precum și de faptul că în procesul acestor propuneri nu au fost respectate principiile enunțate mai sus, ținem să considerăm că este judicios ca această măsură să nu fie aplicată în 2021, astfel încât să existe suficient timp pentru a elabora o soluție acceptabilă pentru toate părțile, inclusiv pentru agenții economici”, se arată într-o reacție a Expert-Grup.

Întreaga recomandare venită de la Expert-Grup, către autoritățile publice centrale o puteți găsi aici.

Amintim că, potrivit politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, Ministerul Finanțelor a propus plafonarea taxelor locale, fapt ce a stârnit nemulțumirea primarilor, care și așa se descurcă cu greu la capitolul gestionării financiare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1931 0.7076%
USD USD 17.5695 0.5413%
RUB RUB 0.2383 1.1031%
RON RON 4.3455 0.6578%
UAH UAH 0.6315 1.2344%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile