Logo Realitatea.md

Primarul capitalei s-a sesizat despre pericolul de lichidare a distribuției cu amănuntul al presei, în contextul evacuării gheretelor „Moldpresa”

21 Februarie 2020, 15:08 // Societate

Primarul capitalei a spus că s-a sesizat privind conferința de presă susținută de către Moldpresa Grup, cel mai mare distribuitor cu amănuntul al ziarelor și publicațiilor periodice din Republica Moldova, în care a atenționat despre pericolul de lichidare a distribuției presei scrise și a altor publicații periodice, în special, din Chișinău. În același timp, Ion Ceban a adăugat că autoritățile municipale au acționat până în prezent conform regulamentului.

„Activitatea autorităților municipale este conformă. Vom discuta împreună cu colegii. Știu că țigările nu se mai vând acolo. Am ascultat ieri declarațiile de presă”, a punctat Ion Ceban.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței de presă susținute pentru prezentarea raportului pe 100 de zile de activitate de la preluarea mandatului de primar al capitalei

De altfel, Ion Ceban a menționat că, în această perioadă, au fost evacuate 262 de gherete, fără a specifica destinația acestora, cu distrugerea a 173 de fundații ale acestora.

Amintim că, după cum a declarat directorul general al SA „Moldpresa Grup”, Viorel Filimon, totul a început în octombrie 2017, atunci când Primăria Capitalei a aprobat Regulamentul de desfășurare a comerțului în municipiul Chișinău, prin care „chioșcurile de presă au fost plasate în aceleași condiții, de rând cu gheretele de comercializare a produselor alimentare, băuturilor de orice tip, hainelor, etc.”.

„După mai multe eforturi consolidate, dezbateri publice și explicații ale experților naționali și internaționali, în februarie 2019, Consiliul Municipal Chișinău a adoptat o decizie prin care a modificat Regulamentul menționat și a introdus condiții de excepție pentru punctele de vânzare a publicațiilor periodice și punctelor de vânzare a florilor și plantelor, care prevăd niște rigori speciale – 60% din vitrină să fie ocupată cu expunerea edițiilor periodice, precum și obligația de a deține contracte de difuzare cu redacții a cel puțin 50% din titlurile de ediții periodice editate în Republica Moldova”, a menționat Viorel Filimon.

Moldpresa s-a conformat imediat acestor rigori, susține directorul Grupului. De asemenea, a eliminat comercializarea produselor de tutun și altor produse care anterior erau acceptate prin lege pentru comercializare în gherete. „Cu toate acestea, chiar dacă activitatea este exercitată în strictă conformitate cu legea, constatăm cu regret că în ultima perioadă, sub pretextul „elaborării unui nou concept de amplasare și activitate a unităților de comerț ambulant și/sau provizorii”, Preturile nu mai prelungesc nici măcar provizoriu până la adoptarea noii Concepții, termenii de valabilitate a schemelor pentru chioșcurile de distribuție a ziarelor și altor publicații periodice. Astfel, în sectorul Ciocana deja au evacuate abuziv, fiind deteriorate parțial, 10 chioșcuri de presă, curând urmând a fi evacuate toate gheretele din sectorul Râșcani”, a atenționat directorul Moldpresa.

Potrivit lui Filimon, Moldpresa Grup susține „eforturile de îmbunătățire a aspectului orașului și de reglementare a comerțului stradal”, dar „trebuie luate măsuri pentru asigurarea funcționării în capitala țării a chioșcurilor de comercializare a publicațiilor periodice, după modelul țărilor civilizate”„Nu vrem să credem că autoritățile publice locale conștient pun piedici sau acționează intenționat în vederea lichidării distribuției presei periodice”, a constatat directorul Grupului, îndemnând autoritățile să-și respecte propriile decizii, dar și mai mult, să respecte accesul cetățenilor Republicii Moldova la informare.

În prezent, Moldpresa Grup deține circa 250 de chioșcuri de distribuție a presei în toată țara, în jur de 170 dintre care sunt amplasate în municipiul Chișinău.

CITEȘTE ȘI:

Situație dramatică! În ultimii 5 ani, în Moldova și-au sistat activitatea redacțiile a peste 50 de ziare și reviste (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9904 -0.6738%
USD USD 17.0326 0.0446%
RUB RUB 0.2175 -2.2911%
RON RON 4.0999 -0.7288%
UAH UAH 0.6002 -0.1663%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile