Logo Realitatea.md

Primarul Ion Ceban i-a însărcinat pe toți, chiar și pe cei din INSP! „Iarna asta fiecare trebuie să știe ce are de făcut”

01 Decembrie 2020, 16:22 // Societate

Ca să nu zică nimeni că autoritățile au fost luate prin surprindere, primarul general Ion Ceban dă asigurări că „Capitala este gata de iarnă”. Totuși, spune edilul, „nu trebuie să uităm că fiecare este responsabil în felul său, într-o măsură sau alta”.  Așadar, în această iarnă, „pentru a avea un oraș curat, fiecare pretură, primărie de suburbie, agent economic și persoană fizică trebuie să știe exact ce are de făcut”, susține Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

colaj: realitatea.md

„Dacă întreprinderile municipale vor trebui să curețe străzile și trotuarele, iar agenții economici și persoanele fizice – accesul în curți și zona de la intrare. De asemenea, în responsabilitatea pretorilor de sector și a primarilor localităților suburbane va intra organizarea curățării drumurilor de acces către orașele, comunele și satele din componența municipiului. Totodată, la necesitate vor fi încheiate contracte de prestări servicii cu agenții economici care dispun de tehnică specializată, pentru înlăturarea consecințelor ninsorilor abundente și poleiului în cartierele locative”, a punctat Ion Ceban.

La rândul lor, potrivit edilului Capitalei, conducătorii întreprinderilor, organizațiilor și instituțiilor, indiferent de forma de proprietate și subordonare, în cazul anunțării situațiilor excepționale, vor pune la dispoziția Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Chișinău tehnică specializată și mijloace disponibile de transport.

Î.M. Regia „Exdrupo” va pregăti tehnica specializată pentru deszăpezirea străzilor, precum și evacuarea și depozitarea zăpezii pe terenurile identificate de autoritățile municipale. De asemenea, întreprinderea de profil va acumula rezervele necesare de material antiderapant și va asigura întreținerea drumurilor, cu menținerea lor în stare practicabilă, odată cu înregistrarea înghețurilor și a ninsorilor.

Deși nu intră în subordinea sa, Ion Ceban i-a însărcinat și pe cei de la Inspectoratul Național de Securitate Publică. Astfel, potrivit lui, INSP va avea misiunea de a nu va permite staționarea neregulamentară a unităților de transport pe partea carosabilă a străzilor principale.

„Mai mult, am prevăzut acțiuni și pentru prevenirea formării țurțurilor, ce prezintă pericol pentru viața și sănătatea cetățenilor. Astfel, preturile de sector, gestionarii fondului locativ și agenții economici, indiferent de forma organizatorico-juridică, vor prevedea activități de curățare a acoperișurilor imobilelor de zăpadă, în vederea prevenirii formării țurțurilor, a doborârii acestora și îngrădirii zonelor cu pericol pentru oameni”, a conchis primarul de Chișinău, urându-le tuturor „o iarnă frumoasă”.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile