Logo Realitatea.md

Primele declarații ale noului președinte al CCM: „Am fost ales în funcție în conformitate cu prevederile legale” (VIDEO)

19 August 2019, 12:46 // Actualitate

Noul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a declarat că alegerea sa în funcția de șef al CCM „a fost făcută în conformitate cu prevederile legale, în mod secret de către toți membrii Înaltei Curți, jurând unul în fața altuia respectarea strictă a legii și Constituției”.

Captură Video

„Astăzi a avut loc o ședință specială, la care în mod secret, așa cum prevede legea, am ales președintele Curții Constituționale, fiind ales eu în persoană. Toți judecătorii Curții, am făcut un schimb de opinii și păreri. Noi am hotărât și am jurat unul în față de altuia că vom respectat nu doar legislația în vigoare ci și jurământul pe care l-am depus, inclusiv să nu putem fi supuși nici unei presiuni politice. În capul mesei va sta doar Constituția”, a afirmat Țurcan în cadrul unei conferințe de presă, după anunțarea rezultatului votului.

Întrebat dacă nu vede o problemă în faptul acesta a devenit membru și președinte al CCM din postura de deputat al PSRM, acesta a menționat că „nu vede o problemă”. „Eu știu că mult se discută acum în societate despre cum a decurs numirea mea în calitate de membru CCM, însă legea nu interzice participarea unui deputat și nici nu obligă organizarea unui concurs pentru desemnarea candidaților la această funcție. Funcția noastră de bază acum este să restabilim încrederea oamenilor față de această instituție importantă a statului. Înțelegem că reputația Curții este afectată. Sarcina noastră este restabilirea încrederii prin deciziile noastre”,  a punctat Vladimir Țurcan.

Totodată, noul președinte al CCM a menționat că deja nu mai este mebru de partid, iar cererea de excludere a sa din rândul formațiunii politice a depus-o sâmbătă.

Amintim că, astăzi, fostul deputat socialist, Vladimir Țurcan, a fost ales, prin vot secret, președinte al Curții Constituționale pentru un termen de trei ani.

VEZI ȘI:

Socialistul Vladimir Țurcan, ales președinte al CCM

S-au jucat de-a concursul... Pe cine propune, totuși, coaliția la funcția de judecător constituțional din partea Parlamentului

Vladimir Țurcan, propus la CCM: Vorbesc în limba moldovenească, așa cum m-a învățat mama și tata

Noii judecători ai Curții Constituționale au depus jurământul

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2148 -0.2782%
USD USD 17.3404 -0.3546%
RUB RUB 0.2727 -0.1465%
RON RON 4.0202 -0.3075%
UAH UAH 0.7350 0.0953%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 dec, 13:34 //

Morari-milionar?! Scrisoare anonimă: Viorel Morari, proprietarul din umbră a unei stații PECO și trei eoliene (FOTO și DOC)

11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

06 dec, 13:45 //

Deputați PDM și PSRM s-au întâlnit la un „şașlâc” la democratul Eugeniu Nichiforciuc, la Florești. Ar fi participat și Igor Dodon

05 dec, 13:55 //

Sondaj! Încrederea cetățenilor în Igor Dodon scade considerabil, în schimb crește certitudinea în Maia Sandu (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

05 dec, 19:48 //

„Alegații” și „tactici de intimidare”! Morari, despre dezvăluirile din presă: „Am un sentiment de „deja vu” (DOC)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

06 dec, 10:00 //

LIVE! Membrii CSM susțin un briefing de presă despre schimbările din sectorul justiției

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

05 dec, 17:43 //

colaj: realitatea.md Cazul plângerii judecătorilor de la Ciocana pe acțiunile procurorilor Anticorupție: Reacția dură a PA și mișcările din chat-ul secret al procurorilor (DOC)