Logo Realitatea.md

Primele declaraţii ale jurnalistului Vadim Ungureanu după ce a fost eliberat (VIDEO)

23 Iunie 2014, 13:32 // Actualitate
// Autor:  
Irina Luca

Jurnalistul Vadim Ungureanu, de la portalul de ştiri Deschide.md, care a fost reţinut vineri de poliţişti, într-un dosar de corupere pasivă şi şantaj, susţine că a fost presat în aceste 72 de ore pentru ca să-şi recunoască vina. Astfel, anumite materiale cu caracter secret, incluse în dosar, ar fi fost transmise în Penitenciarul nr.13 din capitală, iar reporterul spune că acest şantaj ar fi fost o înscenare şi a fost atras într-o cursă.

Foto: captura video

După ce a fost eliberat, jurnalistul a declarat că i-a cerut şefului adjunct al Serviciului Tehnologii Informaţionale din cadrul MAI, Dan Chiriţă, informaţii despre vedetele autohtone care ar fi încălcat regulile circulaţiei rutiere. Poliţistul i-a prezentat lui Vadim Ungureanu informaţia cu Andrian Ursu, şi l-a rugat să atragă atenţia asupra faptului că el ar fi bătut un copil. Această informaţie nu a fost confirmată nici de Comisariatul de Poliţie Buiucani şi nici de Procuratura Buiucani. Jurnalistul l-a contactat pe cântăreţul Andrian Ursu, care iniţial a recunoscut că ar fi lovit un copil, după care artistul a negat toate declarațiile făcute anterior.

„Acest şantaj a fost o înscenare bine pusă la punct de către Direcţia 5. De la Dan Chiriţă am cerut informaţii despre vedetele care au comis încălcări de circulaţie, însă el a insistat cu foile. Când mi-a prezentat informaţia cu Andrian Ursu, m-a rugat să atrag atenţia la faptul că el ar fi bătut un copil. Straniu. Am telefonat la Comisariatul de Poliţie Buiucani, nu a existat aşa caz. Am telefonat la Procuratura Buiucani, nu a existat aşa caz. Apoi Chiriţă mi-a spus că incidentul a fost de fapt la Cahul. Am telefonat şi acolo, nimic. Îl telefonez pe Andrian Ursu, care a făcut ca să-mi pară că a existat aşa caz, iar apoi, legându-se cu prietenii din poliţie şi procuratură, mi-a înscenat un teatru. Se vede că aşa a scăpat şi cu accidentul din 2005”, a declarat Vadim Ungureanu.

Jurnalistul a mai spus că a aflat că Dan Chiriţă a fost învinuit de acte de corupţie în anul 2006. El a făcut o solicitare oficială la Curtea Supremă de Justiţie, de unde a obţinut hotărârea judecătorească.

“Consultând mai mulţi avocaţi, am ajuns la o concluzie: Judecătoria Centru l-a considerat vinovat pe Chiriţă, iar Curtea de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie l-a achitat, deoarece ar fi fost făcute greşeli în procesul penal. Cel puţin cinci avocaţi au susţinut că aceste greşeli ar fi fost efectuate intenţionat. Materialul însă nu l-am publicat, uitasem şi unde l-am pus. Am fost atras într-o cursă”, susţine Ungureanu.

Contactat de Realitatea.md, Dan Chiriţă nu a vrut să spună nimic în legătură cu acest caz şi a spus să ne adresăm la persoane competente, după care a închis telefonul.

Amintim că jurnalistul Vadim Ungureanu a fost eliberat de sub arest preventiv în această dimineaţă. Acesta este cercetat penal pentru că ar fi şantajat persoane cu funcții de răspundere pentru a obține informații compromițătoare despre artiști notorii din Moldova.

Redacția Deschide.md se apără și spune că ”angajații de la IGP mint cu nerușinare, iar dosarul intentat pentru șantaj nu este decât o răzbunare, ca urmare a numeroaselor investigații cu referire la schemele de corupție și alte încălcări în cadrul MAI și în special ai Direcției 5 Misiuni Speciale, ai cărei ofițeri au efectuat reținerea jurnalistului”.

Ministrul de Interne, Dorin Recean, a cerut efectuarea a două anchete interne la MAI, după arestarea jurnalistului. Şi Procurorul General, Corneliu Gurin, a dispus verificarea în ordine ierarhică a gestionării cazului ce vizează comiterea acţiunilor de corupere activă în privinţa unui angajat al Ministerului Afacerilor Interne.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile