Logo Realitatea.md

Primele plăcuțe cu numere de înregistrare neutre, pentru regiunea transnistreană au fost înmânate solicitanților de către Franco Frattini

10 Septembrie 2018, 13:47 // Actualitate

Primele plăcuțe de înmatriculare moldovenești cu design neutru au fost înmânate astăzi de către Reprezentantul Special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, la biroul de înregistrare a vehiculelor din Tiraspol.

Foto: osce.org

 „Un mecanism pe deplin operațional care permite vehiculelor să participe la traficul rutier internațional aduce beneficii tangibile populației. Este o confirmare a implicării și a voinței politice lăudabile ale conducerilor de la Chișinău și Tiraspol pentru a face progrese în procesul de reglementare. Acordul implementat îmi reconfirmă încrederea totală că părțile vor onora angajamentele rămase din Protocolul 5+2 de la Roma de a finaliza prioritățile restante din „pachetul din opt puncte" ce țin de telecomunicații, cazuri penale și libera circulație", a declarat Reprezentantul Special Frattini, în cadrul evenimentului de astăzi.

Reprezentanții formatului 5+2, prezenți la eveniment au salutat acțiunile părților pentru implementarea celui de-al cincilea acord. Celelalte responsabilități asumate se așteaptă să fie finalizate de către părți până la sfârșitul anului 2018.

Comentând despre eveniment, mediatorul OSCE și noul Șef al Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, a lăudat Chișinăul și Tiraspolul pentru urmarea abordării orientate spre rezultat în vederea avansării negocierilor. „Este foarte încurajator să vedem cum rezultatele eforturilor neobosite ale părților la fața locului aduc beneficii în viața oamenilor de pe ambele maluri. Realizarea la care asistăm astăzi este rezultatul asumării locale a procesului și a încrederii crescânde între cele două părți, care vor fi forța motrice pentru a finaliza aspectele rămase până la sfârșitul anului 2018, așa cum s-a convenit în Protocolul de la Roma", a spus Neukirch.

Chișinăul și Tiraspolul și-au îndeplinit angajamentul asumat în Protocolul 5+2 de la Roma la 30 mai – de a deschide două birouri de înregistrare a vehiculelor pe 1 septembrie, în conformitate cu acordul din 24 aprilie privind mecanismul de participare a vehiculelor din Transnistria la traficul rutier internațional. Situate în orașele de pe malul stâng, Tiraspol și Rîbnița, cele două birouri au fost deschise cu finanțare din partea Președinției italiene a OSCE și a Misiunii OSCE în Moldova.

De la începutul anului 2018, adițional acordului privind plăcuțele de înmatriculare, părțile au implementat acorduri privind accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari, funcționarea școlilor de pe malul stâng cu predare în grafia latină, aplicarea apostilei pe actele de studii universitare din Transnistria, precum și deschiderea podului între localitățile Gura Bîcului și Bîcioc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile