Logo Realitatea.md

Primii pomi de Crăciun au fost scoși în vânzare. Cumpărătorii pot alege între un brad natural, unul artificial sau unul în ghiveci (VIDEO)

16 Decembrie 2016, 07:15 // Actualitate

În gospodăriile Agenției „Moldsilva” a început tăierea molizilor. Până aceștia vor ajunge la cumpărători, comercianții deja vând pe străzile Chișinăului pomi de Crăciun. Deși se plâng de numărul mic de clienți, aceștia recunosc că prețurile pentru pomi sunt în acest an mai mari față de anii precedenți. În timp ce unii oameni apreciază mirosul plăcut de cetină, alții spun că optează, totuși, pentru brazii artificiali.

Embed:

Astfel, un brad de circa 1,5-1,6 metri costă, în acest an, 160 de lei, în timp ce anul trecut, pentru un pom cu aceeași înălțime cumpărătorii trebuiau să scoată din buzunar 130 de lei. Potrivit comercianților, prețul mai mare este din cauza că anul acesta sunt mai puțini brazi.

Cumpărătorii care își doresc un brad verde pentru o perioadă mai îndelungată, iau molizii în ghiveci. Chiar dacă acesta poate fi replantat, oamenii vor fi nevoiți să scoată din buzunare câteva sute de lei în plus. Asta deoarece, prețul acestuia poate ajunge până la 1.200 de lei.

Cei mai mulți spun că nu se pot lipsi de bradul natural, acesta fiind de mult timp un simbol al sărbătorilor de iarnă.

„Cumpărăm mereu natural. Ca să miroase în casă. Așa ne-am deprins de mici, să fie natural, la țară trăiam, aduceam din pădure”, a spus o femeie.

„Sigur natural. Dacă îl păstrezi bine, stă și până în primăvară. - Dar cum trebuie să îl păstrăm? - Cu puțină umezeală la rădăcină și să nu fie expus la căldură, puțin la răcoare”, și-a împărțit rețeta un cumpărător.

„Mirosul de cetină este foarte plăcut. Revelionul mi se asociază doar cu brazii naturali”, a spus o cumpărătoare.

Totuși, alții fie se plâng de prețurile mult mai mari, fie optează pentru brazii artificiali.

„El e bun natural, dar nu prea ne ajunge buzunarul”, a recunoscut o femeie. „Ar fi mai bine să avem artificial decât natural. Să nu distrugem atât natura”, a precizat o tânăr.

Reprezentanții „Moldsilva” atenționează că tăierea ilegală a brazilor se pedepsește cu amenzi de până la o mie de lei.

„Chiar în perioada sărbătorilor de iarnă se intensifică paza fondului forestier. Este o colaborare cu Inspectoratul Ecologic de Stat, IGP, inclusiv teritoriale, care fac raiduri, sunt intensificate în această perioadă de iarnă prin fondul forestier și pădurile Republicii Moldova”, a menționat pentru Realitatea TV ofițerul de presă al Agenției „Moldsilva” Viorica Caciuc.

În acest an, pepinierile întreprinderilor silvice subordonate Agenției „Moldsilva” vor propune pentru vânzare aproape 50 de mii de pomi de Crăciun.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9181 -1.0640%
USD USD 17.8918 0.0022%
RUB RUB 0.2761 -1.7088%
RON RON 4.1867 -0.9698%
UAH UAH 0.6726 0.4180%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile